Elevii din municipiul Suceava primesc abonamente gratuite doar pe durata cursurilor şcolare

> Guvernul a dat un act normativ prin care Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu mai asigură 50% din valoarea costurilor pentru transportul gratuit pe întregul an calendaristic

Elevii din municipiul Suceava care urmează învăţământul preuniversitar de stat în unităţi autorizate sau acreditate vor beneficia de gratuitate la abonamentul de călători cu mijloacele de transport ale TPL doar pe durata cursurilor şcolare. O propunere legislativă în acest sens se află pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CL din această săptămână, măsura survenind prevederilor OUG nr. 50 din 2021 care suspendă finanţarea cheltuielilor respective de la bugetul de stat şi prin care alocarea efectivă de resurse financiare este lăsată în seama primăriilor.

Anterior, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, elevii din învăţământul preuniversitar de stat au beneficiat de gratuitate pentru serviciul pentru transportul public rutier pe întreg anul calendaristic, facilitate reglementată prin OUG nr. 70 din 2020. Acest act normativ abroga prevederea din Legea nr. 1 din 2011 a învăţământului în baza căreia 50% din valoarea costurilor pentru transportul gratuit se suporta din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, iar cealaltă jumătate era suportată din bugetul localităţii în care îşi au domiciliul elevii. Astfel, 50% care revenea municipiului Suceava cuprindea doar contravaloarea costurilor corespunzătoare serviciilor de transport public oferite elevilor care domiciliază pe raza reşedinţei de judeţ, pentru elevii din alte localităţi, gratuitatea trebuind să fie susţinută din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale în cauză, în baza facturilor emise de operatorul de transport TPL.

De precizat este că proiectul de HCL care va fi analizat în şedinţa de la mijlocul săptămânii propune ca elevii şi studenţii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, beneficiază, în continuare, de gratuitate pentru transportul local în comun, pe tot parcursul anului şcolar. Pentru suportarea contravalorii abonamentelor destinate elevilor suceveni din învăţământul preuniversitar de stat, Primăria Suceava a decontat în cursul anului 2021 circa 500.000 de lei. Suma este una mai mică faţă de necesarul valabil în condiţii normale, cheltuielile diminuându-se din cauza pandemiei de Covid-19, respectiv pe fondul limitării călătoriilor cu mijloacele de transport în comun şi a învăţământului online.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: