În pragul uşii

Grigore Crigan a deschis uşa memoriei mele nu cu un chip, cu o carte: „Casa cea nouă”. Ţin minte că încântată de viaţa care îi însufleţea povestirile, am propus-o şi am susţinut-o la Premiul pentru Proză al Societăţii Scriitorilor Bucovineni. A aflat imediat şi despre premiu şi despre autoarea propunerii, eu având încă o dată simţământul că nordul înstrăinat al Bucovinei urmărea cu o mie de ochi lumea, evenimentele sudului ei şi ale Ţării. Iar la prima întâlnire la Cernăuţi (nu ţin minte ca Grigore Crigan să fi ajuns vreodată la Suceava, să fi trecut graniţa la noi), mi-a propus un interviu pe tema „Eminescu în viaţa mea”, temă şi a unei rubrici pe care o ţinea în „Zorile Bucovinei”, ziarul destinului său.

 „Cea mai curată lacrimă a noastră”, cartea dialogurilor şi a destăinuirilor proprii „despre cea mai scumpă comoară a spiritualităţii noastre”, a fost adusă de Vasile Tărâţeanu la Suceava, la Sărbătoarea Eminescu din ianuarie 2009, şi mi-a umplut inima de bucurie, şi pentru o astfel de carte, şi pentru prezenţa mea în paginile sale. Tot atunci, în luna mai cred, aflând că îmi însoţesc sora, pe artista plastică Dany Madlen Zărnescu, la vernisajul unei expoziţii a pictorilor bucovineni deschisă la Muzeul de Artă din Cernăuţi, ne-a căutat, cavaler din alte vremuri, cu braţele încărcate de flori.

În vara anului 2010, chiar la 15 iunie, de Ziua Teilor eminescieni, mi-am condus mama pe ultimul drum. Nu am putut să ajung la Botoşani, şi nu a putut nici Grigore Crigan. Plină de delicateţe, Elena Condrei, fondatoarea acestor premii aparte, a organizat la sediul Societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, în septembrie, o prelungire a decernării Teilor pentru doi din laureaţii ediţiei: Grigore Crigan şi cu mine. Am împărtăşit aşadar, împreună, un moment puternic al dragostei noastre pentru Eminescu.

Au urmat celelalte cărţi ale ziaristului şi scriitorului cernăuţean: „De ce ne iubesc femeile” (2014), „Cu sufletul pe buze – Grigore Crigan în dialog cu Vasile Tărâţeanu” (2015), „Cartea zoriştilor (profiluri, portrete, schiţe şi memorii despre literaţii unui ziar cernăuţean pe parcursul a circa 75 de ani: 1941-2016)” (2016) şi „Cutia Pandorei” (2017). Valoarea lor i-a fost recunoscută de calitatea de membru a nu mai puţin de trei uniuni ale scriitorilor: din Moldova, România şi Ucraina. Iar la premiile amintite, s-a adăugat Premiul de Excelenţă al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, pe care i l-a înmânat sfârşitul lui mai 2018 preşedintele acesteia, poetul Dumitru Brăneanu, venit special la Cernăuţi.

Cu excepţia celei din urmă cărţi, am scris despre toate, încântată de înzestrarea şi eleganţa condeiului său, dar eu însămi lucrând la un ziar care apare (cu o esenţială continuitate a echipei, sub diversele sale denumiri) din anul 1946, am fost mai cu seamă impresionată de „Cartea zoriştilor”, de inspiraţia cu care Grigore Crigan îi adunase pe scriitorii care îşi câştigaseră, îşi câştigau pâinea lucrând la acest ziar sub un nume care va rămâne şi în istoria presei, şi în istoria literaturii române din Bucovina. De altminteri atunci, la a 75-a aniversare a ziarul său, ziarul românilor din Ucraina, ne-am şi întâlnit ultima oară. Stătea în dreptul uşii, însingurat, în vreme ce toţi ceilalţi colegi ai săi se aflau, sărbătoreşte, pe scenă. Avea chipul marcat de suferinţa care îi lovise casa, familia. Apoi şi-a adunat puterile, m-a întrebat ce mai fac, ce mai scriu şi mi-a surâs. Cu surâsul acela a ieşit atunci pe uşa care separa sala de festivităţi de oraş şi tot cu el a plecat acum, pe uşa care leagă lumea noastră de cea de dincolo. Dar nu şi din memoria mea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: