Potrivit edilului-şef Ion Lungu

Zona urbană funcţională Suceava vrea să atragă proiecte de 512 milioane de euro

> Cele mai importante vizează transportul public metropolitan, parcările supraterane, pasaje subterane, campusul universitar, parcul industrial

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că Asociaţia Intercomunitară Zona Urbană Funcţională (ZUF) Suceava a depus la tribunal cererea de înscriere şi a menţionat că cel mai important proiect al acestei asociaţii este înfiinţarea transportului metropolitan.

Lungu a respins opiniile potrivit cărora din înfiinţarea transportului metropolitan are de câştigat doar municipiul Suceava şi a subliniat că este vorba despre un efort pe care municipalitatea îl face pentru localităţile limitrofe, „pentru că Suceava are deja transport public electric”.

El a arătat că ZUF Suceava îşi propune să atragă proiecte cu finanţare europeană de 511,9 milioane de euro, pe patru domenii de activitate.

Astfel, 300 de milioane de euro ar fi pentru „Oraş verde rezilient”, ce presupune „Mobilitate urbană durabilă” – 213,4 milioane de euro, „Neutralitate energetică” – 66,7 milioane de euro, „Reducerea poluării aerului şi riscurilor climatice” – 20,7 milioane de euro.

Proiecte de 165,5 milioane de euro ar fi pentru domeniul „Oraş competitiv”, dintre care 111 milioane de euro pentru „Infrastructură publică de calitate”, 23,7 milioane de euro pentru „Valorificarea terenurilor şi clădirilor pentru investiţii strategice”, iar alţi 30,7 milioane de euro pentru „Încurajarea inovaţiei a startup-urilor şi forţei de muncă calificate”.

Pentru domeniul „Oraş just şi incluziv” se prevăd proiecte de 23,4 milioane de euro, dintre care 23 de milioane de euro pentru „Acces la servicii publice de calitate”, iar 30 de mii de euro pentru „Implicarea societăţii civile şi a cetăţenilor în dezvoltarea urbană”.

Proiecte de 22 de milioane de euro sunt pentru domeniul „Oraş bine guvernat”, dintre care 19,6 milioane de euro pentru „Digitalizarea administraţiei publice” şi 2,4 milioane de euro pentru „Reducerea birocraţiei şi adaptarea serviciilor la nevoile cetăţenilor”.

Proiectele pentru care se cere finanţare prin PNRR sau fonduri europene structurale în programarea 2021-2027 sunt: transport metropolitan; ruta alternativă Suceava – Botoşani; varianta ocolitoare nr. 2 Suceava; reabilitare reţele termice; sală polivalentă; parcări supraterane; campus universitar; parc industrial; Curtea Domnească; parcul Şipote; amenajarea pădurii Zamca; aqua parc Suceava; parc fotovoltaic Termica; modernizare de şcoli; construire de creşe; construire de grădiniţe; modernizare străzi; pasaje subterane; construire de locuinţe sociale; reabilitarea energetică a unor clădiri publice; reabilitarea energetică a unor clădiri rezidenţiale; modernizarea Complexului „Bazar”; reabilitarea Policlinicii Areni; reabilitarea Bazei Sportive „Unirea”; îndiguiri ale râului Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: