Părintele David Oprea, o lumină de om despre care vom vorbi la viitorul continuu !

Zilele acestea mi-a tot venit înainte, cu statornicia aceluiaşi gând pe care nu-ncetez să-l mărturisesc, o dojană de sine ca aceasta: le spunem prea puţin oamenilor ce-n-seamnă cu adevărat pentru noi, întru adevărul fiinţei lor şi în lumina faptelor cu care creştem împreună – biserici aşteptate să ctitorească Cerul, atunci când încă împărţim cu ei darul acesta al vremelniciei.

N-avem timp, oameni buni, să ne mai vedem cu-adevărat unii pe ceilalţi şi să ne spunem, cu cuvintele cu care ne rostim rugăciunile de slavă, cum ne-nsemnăm unii în viaţa celorlalţi. Oare greşesc crezând c-ar trebui s-o facem ades?

Vine-apoi, ca şi-acum, vremea în care cuvintele pe care le rostim se-aud de cei pe care-i preţuim şi-am vrea să-i învăţăm pe de rost, ca pe un poem al proniei care ne-ngăduie pe toţi, doar de Sus, din cerul în care şi larma îngerilor se opreşte duios câteodată. Vine un timp în care oamenii ne devin rugăciune şi rugăciune ne mai poate fi gândul cu care să-i strigăm pe nume.

L-am cunoscut pe părintele David, pilduitor-monahul-David, cu mai mulţi ani în urmă, în ziua în care profesoara mea de fizică şi de suflet din anii adolescenţei, prezbitera Erica, se întorcea şi ea pe prispa Cerului care-o strigase pe numele sufletului ce n-are moarte. Îmi trimitea părintele, în răstimpuri, cărţi pe care le citeam pe nerăsuflate, la adnotările cărora mă întorc adeseori şi-acum. Şi gânduri dintr-acelea răzleţe, dar care zidesc mult timp de la rostire-nainte, cum li se întâmplă mai mereu oamenilor mari care construiesc între oameni poduri şi nu închisă cetate.

Cu ce cuvinte îl însemn şi-acum în gând? Cuvinte de monah: desăvârşită ascultare şi arta neîndoirii, supunere din noapte-n zi şi-n fiecare zi până în miez de noapte, bună-credinţă cu ison paterical, bunăvoire şi jertfelnicie până la uitarea de sine. Şi-aş şi putea (răs)înşira sufletul său în astfel de cuvinte, dar nu mi-ar fi îngăduit. Purta cu sine o smerenie adâncă şi nu-ngăduia risipire-n cuvinte.

Cu ce cuvinte-l mai însemn şi-acum în gând? Cuvinte de coordonator al Cabinetului Părintelui Arhiepiscop: instruire, educaţie, disciplină, diplomaţie, eleganţă atitudinală, discreţie, modestie, responsabilitate, onestitate, loialitate. Şi, de mi-ar sta în putere, ne-aş meni tuturor darul acesta pământesc al loialităţii dovedite de oameni cu care ne-mpărţim trecerea pe aici. Oameni care-nţeleg taina gândului pe care-l trimiţi către ei şi dintr-o singură şi fugară privire sau pentru care nevoia ta e la doar o clipire de ochi depărtare de împlinire.

Mereu am crezut şi mi-e de nezdruncinat încredinţarea că Cerul ne trimite aşa, măcar din timp în timp, oameni providenţiali împreună cu care să descoperim şi să învăţăm Calea. Către noi înşine, prin ceilalţi şi împreună cu ei, dintr-un dor neapus de Albastru Înalt şi de Cer.

Un astfel de om îmi va rămâne părintele David. S-a strămutat acum în larma îngerilor şi cei care au avut binecuvântarea de a-l cunoaşte ştiu, ca şi mine, că-l vom povesti la viitorul-continuu, că va fi lumină, şi bucurie, şi încredere, şi linişte, şi pace, şi zâmbet cuminte acolo unde sufletul său se va aşeza.

Iar rândurile acestea vi le las aici nu ca un plâns nemângâiat, şi răzvrătit, şi nedecelat de lumină, ci ca o rugăciune care-mpărtăşită ne poate învăţa, din întâmplări neîntâmplătoare ca aceasta, dezmărginirea.

Nu ştim cât timp am mai avea de crescut. Pentru că ne gândim că vom atinge cândva şi Lumina, nu-i aşa? Nu ne e dat să cunoaştem clipa în care cuvintele pe care am tot amânat să le rostim vor mângâia doar fiind rugăciune. Şi peste pleoapele sub care n-am îngrămădit îndeajuns zâmbetele şi chipul celor dragi se va fi aşezat plumbul vremelniciei.

Mai avem timp să ne reamintim că am putea să nu mai avem Timp? (prof. DANIELA-LUMINIŢA CEREDEEV, inspector şcolar pentru religie | Text şi foto ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: