Părintele David Oprea a fost înmormântat la Mănăstirea Cetăţuia

În a douăzecea zi a lunii septembrie, pe una dintre cele şapte coline ale Iaşului, la Mănăstirea Cetăţuia, a fost condus pe ultimul drum pământesc Protosinghelul David Oprea, coordonator al Cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic şi slujitor al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Slujba înmormântării a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii mănăstirii.

În continuare, ierarhul a oficiat slujba specifică înmormântării unui monah, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, precum şi stareţi ai unor mănăstiri din zona Moldovei. Între preoţi s-au numărat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, pr. prof. dr. Ion Vicovan, cadre didactice universitare de la mai multe facultăţi de teologie din ţară, protopopi şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Ucenicul cel fidel al IPS Arhiepiscop Calinic

La final, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de mângâiere pentru familia părintelui şi pentru cei prezenţi: credincioşi, monahi şi monahii, ucenici şi apropiaţi ai părintelui, membri ai administraţiei eparhiale. Preasfinţia Sa a evidenţiat aspectele importante din viaţa părintelui David Oprea şi a subliniat prin ce s-a remarcat acesta în anii de slujire. „Ceea ce doresc din toată inima a pune în inimile celor care suntem aici este una dintre trăsăturile cele mai pregnante ale vieţii părintelui protosinghel David. Şi anume: credincioşia, fidelitatea. Toţi l-am cunoscut aşa, ca fiind ucenicul cel fidel al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Mai bine de jumătate din viaţa sa – adică aproape 25 de ani – a fost sub ascultarea Înaltpreasfinţiei Sale, şi în perioade senine, şi în altele mai încercate, însoţitor prin desele slujiri şi activităţi misionare, responsabil cu primirea preoţilor şi credincioşilor, responsabil de corespondenţa şi agenda ierarhului, şi altele, şi altele.”

Totodată, ierarhul a vorbit şi despre dragostea cu care i-a înconjurat părintele David pe toţi cei pe care i-a întâlnit. „Pe părintele David l-au simţit ca pe un frate şi împreună slujitor şi părinţii de la Catedrala Arhiepiscopală din Iaşi, parte dintre ei veniţi apoi în slujirea de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Toţi cei de faţă prezenţi, dar şi cei care nu sunt aici înalţă rugăciune la Dumnezeu pentru iertarea şi odihna lui cu drepţii. Aşijderea, ostenitorii de la Centrul Eparhial Suceava suntem acum alături de chiriarhul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, şi de familia părintelui David, mărturisind aici că în el, în părintele David, am întâlnit – în relativ scurtul, dar suficientul timp pentru a cunoaşte pe un om – acea persoană în preajma căreia îţi este drag să stai: discret împlinitor de ascultare, primitor cu dragoste la reşedinţă, cu o vorbă bună fiecăruia şi un aşezat zâmbet al bunăvoinţei îndelung exersată şi din dragoste izvorât.”

Momentul liturgic a continuat cu purtarea pe braţe a raclei cu trupul părintelui şi înconjurarea bisericii, cortegiul funerar oprindu-se în cimitirul Mănăstirii Cetăţuia. Mormântul în care părintele David a fost aşezat a fost pecetluit de Prea-sfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul şi a fost binecuvântat cu untdelemn şi vin.

Părintele David a fost chemat la Domnul vineri, 17 septembrie 2021, la vârsta de 47 de ani.

Dumnezeu să odihnească în pace sufletul său şi să îl aşeze în ceata sfinţilor Săi slujitori!

Părintele David Oprea s-a născut pe 25 februarie 1974, în oraşul Galaţi, din părinţii Petrache şi Vasilica Oprea, primind la botez numele Cezar Daniel. La scurtă vreme după terminarea liceului, în anul 1992, simţind chemarea Mirelui Ceresc şi vrând să urmeze pilda sfinţilor, s-a închinoviat la Mănăstirea Almaş din judeţul Neamţ.

În luna aprilie a anului 1995 a intrat în cinul monahal, primind numele Sfântului Proroc David, iar în luna noiembrie a anului 1996 a fost hirotonit diacon de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În perioada 1996-1997 a mers în capitala Moldovei, pentru a face ascultare la Sectorul Exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din 1997 a fost rânduit diacon al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, îndeplinind totodată şi funcţia de coordonator al Cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

A absolvit cursurile Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi (1998-2002) şi ulterior (2005-2009) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Piteşti.

În anul 2009, la praznicul Bunei Vestiri, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, părintele David a fost hirotonit ieromonah, iar în data de 4 mai 2018 a fost hirotesit protosinghel, de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea şi din încredinţarea Părintelui Mitropolit Teofan.

Începând cu data de 26 iulie 2020, odată cu alegerea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, s-a închinoviat la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, continuând activitatea de coordonator al Cabinetului Părintelui Arhiepiscop.

În cei aproape 25 de ani de slujire sub ascultarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a lucrat la documentarea, tehnoredactarea şi redactarea cărţilor scrise sau coordonate de Înaltpreasfinţia Sa.

IRINA URSACHI,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: