Activistul de mediu Tiberiu Boşutar:

Categoric îmi este teamă

> Florin Cîţu, după întâlnirea de ieri cu activistul de mediu şi jurnaliştii bătuţi: Nu putem tolera violenţa în nicio situaţie

Activistul de mediu Tiberiu Boşutar a spus, după ce a fost bătut în (judeţul – n.red.) Suceava, că îi este teamă, nu pentru el, cât pentru familie, pentru pădure şi pentru ţară. Activistul s-a întâlnit, ieri, cu premierul Florin Cîţu, a transmis Mediafax.

„Nu am depus plângere penală la Suceava, pentru că nu aveam încredere în autorităţile locale. Am venit la Bucureşti. Din păcate, spre surprinderea noastră, dosarul a plecat înapoi la Vatra Dornei, acolo unde procurorul a minimalizat cât a putut de mult situaţia. Noi am fost jefuiţi, atacaţi, torturaţi… Erau suficiente dovezi pentru a da o şentinţă mai serioasă. Oamenii m-au ameninţat cu moartea, mi-au ameninţat familia şi au spus că ştiu unde stau. Cumva m-am liniştit când am văzut că sunt reţinuţi. Când am văzut că le-au dat drumul, am venit din nou la Bucureşti” a spus Tiberiu Boşutar.

El a afirmat că încă îi este teamă.

„Categoric îmi este teamă, nu pentru mine, cât pentru familie, pentru pădure şi pentru ţara asta” adaugă Botuşar.

Activiştii de mediu Tiberiu Boşutar şi Gabriel Păun şi jurnalistul Radu Mocanu au avut, miercuri, o întâlnire cu premierul Florin Cîţu.

„Un dialog există. Şi o deschidere la dialog. Acum să vedem dacă şi primim ceea ce am cerut, mai exact constituirea unui grup de lucru pe SUMAL din care să facem parte. Grupul de lucru se va ocupa pe dezvoltarea SUMAL. Aplicaţia SUMAL e foarte bună, nu e completă şi nu produce efectele aşteptate. Vrem să venim în ajutorul instituţiilor” a relatat Tiberiu Botuşar.

Un jurnalist şi un activist de mediu au fost bătuţi cu bestialitate de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava. Victimele făceau un reportaj despre tăierile ilegale de păduri, iar unii dintre agresori au fost duşi la audieri. Ambele victime au ajuns la spital, iar echipamentele le-au fost distruse.

„Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei” au relatat, pe Facebook, cei de la Greenpeace România.

Florin Cîţu, după întâlnirea de ieri cu activistul de mediu şi jurnaliştii bătuţi: Nu putem tolera violenţa în nicio situaţie

„E clar că nu putem lăsa lucrurile aşa, nu putem tolera violenţa în nicio situaţie” a afirmat premierul Florin Cîţu după întâlnirea de ieri cu activiştii de mediu şi unul dintre jurnaliştii agresaţi într-o pădure din Suceava săptămâna trecută, a anunţat Mediafax.

„Am avut în această dimineaţă o întâlnire cu activistul de mediu şi unul dintre jurnaliştii agresaţi într-o pădure din Suceava săptămâna trecută. E clar că nu putem lăsa lucrurile aşa, nu putem tolera violenţa în nicio situaţie. Autorităţile trebuie să îşi facă treaba şi să se asigure că cetăţenii români sunt în siguranţă, iar cei care greşesc trebuie să plătească” a scris pe Facebook Florin Cîţu.

El a relatat că, în urma discuţiei, a stabilit că SUMAL, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătăţit astfel încât să asigure „eficienţă şi transparenţă totală”.

„Prin urmare, va fi format un grup de lucru la Ministerul Mediului, iar reprezentanţii ONG-urilor vor lua parte la tot procesul” a adăugat premierul.

Activiştii de mediu Tiberiu Boşutar şi Gabriel Păun şi jurnalistul Radu Mocanu au avut, miercuri, o întâlnire cu premierul Florin Cîţu.

„Un dialog există. Şi o deschidere la dialog. Acum să vedem dacă şi primim ceea ce am cerut, mai exact constituirea unui grup de lucru pe SUMAL din care să facem parte. Grupul de lucru se va ocupa pe dezvoltarea SUMAL. Aplicaţia SUMAL e foarte bună, nu e completă şi nu produce efectele aşteptate. Vrem să veni în ajutorul instituţiilor” a spus Tiberiu Botuşar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: