Inspectorii sanitari veterinari anunţă:

Anchete finalizate după 14 alerte lansate prin „Rapid alert system for feed and food”

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a finalizat „anchetele” privind semnalele de avertizare lansate în legătură cu pericolul pe care l-ar fi prezentat consumul unor produse alimentare cu probleme, desfăcute în unităţi comerciale din judeţ. Este vorba despre 14 alerte primite în ultima perioadă, prin sistemul rapid de alertare pentru alimente şi furaje „Rapid alert system for feed and food”, doar în legătură cu oxidul de etilenă.

„În ultimul timp au fost extrem de multe alerte. Am pornit de la îngheţata produsă de diferiţi producători internaţionali şi, mai apoi, s-a continuat cu sucuri şi pârjoale. Putem spune că aceste anchete au fost închise definitiv. Avem buletine de distrugere la toate produsele, iar acestea au fost retrase de pe piaţă şi orientate spre incinerare” a punctat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară.

Astfel, au fost interzise la comercializare 6.671 de îngheţate Snickers, Twix, Bounty şi Milka, 53 de baghete de multicereale şi 150 de caserole a câte 280 g de chiftele umplute în sos grecesc. La acestea se adaugă şi 116 de pachete de halva Norsu care ar fi putut prezenta obiecte metalice din procesul de producţie, de contaminare cu urme de pesticide sau alte substanţe, suspectate fiind 3 kg de struguri, 17 de pungi de broccoli, 0,5 kg de lămâi, 12 kg de grapefruit roşu şi 10 pungi a câte 540 de sfeclă roşie Bonduelle. Ca urmare a riscului pentru sănătate şi calităţii necorespunzătoare, sechestrate şi destinate distrugerii au fost 883 de baxuri a câte 12 doze de 0,33 ml de Coca-Cola şi 70 de doze de 500 ml de bere blondă Haidus. Inspectorii sanitari suceveni au dispus retragerea din magazine şi depozite a 1.233 de pungi de covrigei, 766 de pungi de stafide brune, 320 de pungi de grisine cu susan, 133 de pungi de seminţe de susan, 5 pungi de terci cu seminţe, două pungi de susan negru şi o pungă de pâine prăjită cu susan. Ulterior celor menţionate, un control la o firmă fălticeneană a fost făcut de inspectorii DSVSA, o alertă semnalând prezenţa urmelor de oxid de etilenă în carbonatul de calciu, substanţă utilizată la fabricarea produselor medicamentoase din gama suplimentelor alimentare. Astfel, au fost identificate 7 sortimente de produse la fabricarea cărora s-a folosit carbonatul de calciu şi care au fost livrate către farmacii şi magazine din întreaga ţară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: