Deputaţii AUR de Suceava cer ministrului Mediului trimiterea Corpului de control la Garda Forestieră 

Deputaţii AUR de Suceava Dorel Gheorghe Acatrinei şi Lucian Florin Puşcaşu au solicitat ieri, printr-o interpelare adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, să trimită de urgenţă Corpul de control al ministerului după agresarea activistului de mediu Tiberiu Boşutar şi a doi jurnalişti.

„Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal Vatra Dornei” arată parlamentarii suceveni.

Parlamentarii AUR de Suceava atrag atenţia că activistul de mediu agresat a declarat pentru NewsBucovina.ro că cel care l-a bătut cel mai tare le-a spus poliţiştilor că data viitoare îl leagă de maşină şi îl trage până rămâne doar piciorul. „E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii şi i-am recunoscut că şi în anii trecuţi aceeaşi oameni ne-au ameninţat şi ne-au bătut. Probabil că, data viitoare, veţi vorbi cu familia, dacă ţara nu înţelege despre ce e vorba. Au spus că dacă spun ceva vin peste mine la Moldoviţa” a făcut cunoscut Boşutar.

Mai mult, deputaţii suceveni arată că Garda Forestieră Suceava a finalizat controlul iniţiat la Ocolul Silvic Dealu Negru (structură privată de administrare), după agresiunile petrecute joi seara în apropierea localităţii Panaci. „Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite două partizi de exploatare, una în anul 2020 şi alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale şi au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori şi nici alte abateri de la legislaţia silvică” citează ei principala concluzie din raportul întocmit de reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava.

„Faţă de această situaţie solicităm să trimiteţi Corpul de control pentru a analiza întreaga activitate a directorului Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, întrucât sunt suspiciuni legate de activitatea domniei sale, de apropierea sa de firmele străine din industria lemnului. Precizăm că în data de 30 mai 2018 au avut loc percheziţii ale DIICOT la Garda Forestieră Suceava şi la Holzindustrie Schweighofer, într-un dosar privind infracţiuni de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni” se mai arată în interpelarea semnată de cei doi parlamentari.

De asemenea, ministrului i se  solicită să răspundă la mai multe întrebări:

„1. Cu ce structură autorizată avea încheiat contract  de administrare sau de servicii silvice OS Dealu Mare? Solicităm să anexaţi la răspuns contractul respectiv şi actele de înfiinţare ale OS Dealu Mare.

  1. Cine sunt reprezentanţii Statului Român care au marcat masa lemnoasă la OS Dealu Mare, dacă există amenajament silvic în vigoare şi dacă acesta prevede recoltarea de masă lemnoasă, prin tăieri de produse principale, secundare şi de igienă?
  2. Care este procentul de lemn de foc pentru populaţie exploatat din parcele de OS Dealu Mare în anii 2020-2021?
  3. Ce suprafeţe de pădure a regenerat OS Dealu Mare în anii 2020-2021 şi dacă au fost respectate perioadele de restricţie a tăierilor. Au fost îndeplinite condiţiile de regenerare naturală şi cele de alăturare a parchetelor?
  4. Care este data la care va fi realizat cadastrul pădurilor private?”. (N.B.)
Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: