Deputatul Mirela Adomnicăi:

Este necesară plafonarea temporară a preţurilor din energie propusă de PSD

> Potrivit ei, apărarea românilor în faţa unei adevărate apocalipse energetice este adevărata prioritate a unui partid responsabil

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a prezentat, miercuri, principalele argumente pentru aprobarea de urgenţă a proiectului de lege propus de PSD pentru plafonarea temporară a preţurilor la gaze naturale şi energie electrică, subliniind că acestea afectează cetăţeanul atât prin dublarea facturilor de gaze şi electricitate, dar şi prin scumpirea tuturor produselor.

„PSD susţine necesitatea plafonării preţurilor la energie şi a venit azi cu un proiect concret pentru plafonarea temporară a preţurilor la gaze şi energie. Premierul Cîţu a dezinformat din nou când a anunţat că în Uniunea Europeană nu se mai pot plafona preţurile energiei, iar Spania a dovedit foarte clar acest lucru, odată ce a anunţat public faptul că ia măsuri pentru reducerea facturilor prin plafonarea preţurilor gazelor naturale” a spus Adomnicăi.

Ea a precizat că proiectul PSD privind plafonarea preţului la gaze şi energie electrică constă, pe scurt, în plafonarea preţului la media ultimelor 6 luni, respectiv martie – septembrie, urmând ca statul să suporte 50% din scumpirile pentru consumatorul final.

Sumele de bani pentru compensare ar urma să provină dintr-un fond în care se vor aduna 50% din profiturile producătorilor de energie şi gaze, precum şi de la bugetul de stat.

„Argumentele financiare pentru plafonarea preţurilor energiei sunt multiple. Dublarea facturilor cu utilităţile – electricitate şi gaz – înseamnă un cost suplimentar de 5.676 de lei pe an, aprox. 1200 de euro, pentru fiecare gospodărie de salariaţi din România. Practic, românii cu salariul minim net de 1.386 lei pe lună, ar fi nevoiţi să-şi dea întreg salariul pe 4 luni pentru a-şi plăti factura la utilităţi. Cei cu salariul mediu – 3.545 lei/lună – vor plăti salariul pe o lună şi jumătate” a explicat Mirela Adomnicăi.

Totodată, în cazul pensionarilor, dublarea facturilor ar însemna un plus de 377 de lei/lună, adică 4.524 lei/an. La o pensie medie netă de 1604 lei, înseamnă că pensia pe 3 luni va fi folosită integral pentru plata facturilor utilităţilor.

„Mai grav de atât, 2,92 de milioane de pensionari au pensia mai mică de 1.600 lei/lună, iar 1,57 milioane de pensionari au sub 1.000 lei/lună. Vor trebui practic ca aceştia să cheltuie pensiile pe 4-6 luni pentru a-şi achita utilităţile scumpite” a mai spus deputatul sucevean.

Adomnicăi a explicat că, în scenariul optimist al creşterii cu 60% a facturilor la gaze şi doar cu 20% la electricitate şi la apă, povara suplimentară asupra bugetului gospodăriilor se ridică la 2.940 lei/an, aproximativ 600 euro anual.

45% dintre români suferă deja de sărăcie energetică

„Dramatic este însă faptul că aceste scumpiri ale energiei se propagă la toate produsele şi serviciile. Totul va fi mai scump, iar cei mai mulţi dintre români, pur şi simplu nu vor putea face faţă! Deja 45% dintre români suferă de sărăcie energetică” a mai declarat Adomnicăi, precizând că toate calculele prezentate sunt făcute pe baza datelor oficiale INS, prezentate în „Coordonate ale nivelului de trai în România 2020”, apărută în mai 2021.

„PSD consideră că apărarea românilor în faţa unei adevărate apocalipse energetice este adevărata prioritate a unui partid responsabil, nu circul politic şi bătălia pentru putere pe care o desfăşoară în această perioadă PNL şi USR PLUS. Este o adevărată iresponsabilitate să aştepţi pasiv, cum a făcut până acum guvernul actual, iar apoi în plină iarnă să constaţi tragediile, şi abia atunci să încerci să iei măsuri” a conchis Mirela Adomnicăi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: