După ce a violat spaţiul aerian românesc fără niciun impediment

Un avion al contrabandiştilor a fost capturat în Republica Moldova, în baza informaţiilor operative din Ucraina

> Sindicatul Europol: E o problemă destul de gravă, ce ţine de securitatea naţională

În dimineaţa de 14 septembrie, un avion AN 2 folosit de contrabandiştii ucraineni pentru a transporta ţigări în România a fost capturat pe teritoriul Republicii Moldova, în apropierea hotarului cu România. Ieri existau informaţii contradictorii privind marfa transportată şi chiar locul capturării.

Cu toate acestea, este cert că aeronava a survolat ilegal spaţiul aerian românesc fără niciun impediment, fiind capturată de poliţiştii de frontieră din Moldova, în baza informaţiilor operative ale poliţiştilor de frontieră din Ucraina.

În acest sens, Sindicatul Europol a atras atenţia că Poliţia de Frontieră din România nu are nici atribuţii şi nici capacitate de a intercepta aeronavele contrabandiştilor, acesta nefiind primul caz de violare a spaţiului aerian românesc.

Poliţia de Frontieră din Republica Moldova: Avionul a decolat de pe teritoriul Ucrainei şi avea ca destinaţie finală ţara vecină, România. Potrivit Poliţiei de Frontieră de peste Prut, avionul a fost capturat pe un câmp din Edineţ, raion învecinat cu judeţul Botoşani. Avionul ar fi fost observat noaptea, în jurul orei 1.40, zburând la aproximativ 100 metri de sol după ce a survolat ilegal hotarul dintre România şi Republica Moldova.

Aeronava ar fi transportat ţigări de contrabandă din Ucraina în România, însă la bord nu au fost găsite ţigări.

Sursa citată a arătat că aparatul de zbor abia urma să ajungă în România (ulterior s-a precizat că, de fapt, aeronava a fost totuşi în România), însă nu a putut informa unde sunt ţigările de contrabandă. În acest sens, există speculaţii cum că aeronava ar fi survolat spaţiul aerian românesc, unde a descărcat aproximativ 100 colete cu ţigări.

Informaţiile privind presupusul transport de ţigări au apărut în presa română, însă ele nu au o confirmare oficială la Chişinău. Deşi iniţial, în comunicatul de presă, Poliţia de Frontieră din Moldova a declarat că avionul transporta ţigări, ulterior ofiţerul de presă Anna Marchitan a precizat că a comis o greşeală la editarea comunicatului, în realitate aeronava fiind fără marfă.

Avionul AN-2 a fost capturat (nu interceptat în aer) în apropierea localităţii Hlinaia Mică, raionul menţionat, în timp ce a coborât pentru alimentare. În acest scop, contrabandiştii au improvizat pe câmp o pistă de aterizare.

Poliţia de frontieră din Moldova a mai informat că au fost reţinuţi patru cetăţeni ucraineni, trei la faţa locului, iar unul într-un hotel din Edineţ.

Şeful-adjunct al Poliţiei de Frontieră din Moldova, Daniel Martnos, a precizat pentru Deschide.md că lângă aeronavă s-au depistat un autoturism care transporta combustibil pentru aeronavă, dar şi un tractor. Potrivit lui, aeronava ar fi survolat spaţiul aerian românesc şi a fost capturată la întoarcere, fără ţigările pe care le-ar fi descărcat în România.

Martnos a declarat că în acest caz ar fi implicat şi un contrabandist notoriu din Moldova care ar fi bruscat poliţiştii de frontieră şi ar fi fugit după o scurtă urmărire.

Poliţia de Frontieră din Ucraina: Avionul a fost capturat nu în Moldova, ci în regiunea Cernăuţi. Informaţiile furnizate de autorităţile de frontieră ucrainene diferă de cele moldoveneşti. Grănicerii ucraineni susţin că avionul a fost capturat în regiunea Cernăuţi, lângă localitatea Secureni. Potrivit lor, aeronava ar fi aterizat din cauza problemelor de navigaţie.

Sursa citată a menţionat capturarea unui autoturism cu combustibil, însă a declarat că au fost reţinute trei persoane, doi ucraineni şi un belorus.

Grănicerii ucraineni au publicat şi un filmuleţ de la faţa locului, în care se vede un avion similar celuia din pozele poliţiştilor de frontieră moldoveni.

Din cauza informaţiilor contradictorii, unele surse mass-media au vorbit despre două cazuri separate.

Sindicatul Europol – acesta nu este singurul caz de acest gen! „În luna august, un alt aparat AN2 al unor contrabandişti ucraineni a ajuns în spaţiul aerian românesc în zona Sucevei, ceea ce arată că se încearcă prin orice mijloace introducerea de ţigări în România, care aduce profit de milioane de euro contrabandiştilor. Această problemă este una destul de gravă, ce ţine de securitatea naţională, iar CSAT trebuie să intervină de îndată, ţinând cont că spaţiul aerian românesc este violat de aeronave străine, iar acesta nu este un caz singular” arată Sindicatul Europol.

Sursa citată a subliniat că poliţiştii de frontieră români „nu au atribuţii în acest sens şi nici echipamentele necesare pentru intervenţie, aşa cum, de altfel, Codul aerian prevede în mod explicit la art. 5 cine trebuie să intervină: Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi de autoritate aeronautică de stat, are competenţe în următoarele domenii: organizarea spaţiului aerian naţional în conformitate cu dispoziţiile prezentului cod aerian şi ale legislaţiei în vigoare, reglementarea activităţilor aeronautice militare, certificarea personalului aeronautic militar, a agenţilor aeronautici care desfăşoară activităţi aeronautice militare, precum şi a tehnicii aeronautice şi a infrastructurii necesare desfăşurării activităţilor aeronautice militare, siguranţa şi supervizarea activităţilor aeronautice militare”.

În acest sens, Europol a sugerat că în asemenea cazuri este necesară intervenţia CSAT: „Este destul de adevărat că aceşti contrabandişti se folosesc de tot felul de tertipuri pentru ca aceste aeronave folosite să nu poată fi reperate pe radare prin zbor la joasă înălţime sub 100 m, însă CSAT, prin atribuţiile pe care le are, trebuie să intervină de îndată în acest caz pentru că astfel de situaţii se vor mai repeta.

Până una alta, colegii noştri se luptă în continuare cu acest fenomen al contrabandei care a luat amploare în ultima perioadă. Numai anul trecut, aceştia au indisponibilizat peste 56.000.000 de ţigarete (280.000 de baxuri) şi peste 20.000 kg de tutun vrac (echivalentul a peste 29.000.000 de ţigarete sau a 145.000 de baxuri), în urma acţiunilor pentru combaterea contrabandei” se arată în comunicat. (N.B.; Foto: Poliţia de Frontieră din Republica Moldova)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: