Rectorul USV Valentin Popa, distins cu titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) din Chişinău.

Ceremonia a avut loc în ziua de 14 septembrie, la Chişinău. Potrivit unui comunicat al USV, Senatul UTM a hotărât acordarea acestui titlu onorific lui Valentin Popa „în semn de recunoaştere pentru contribuţia definitorie la dezvoltarea relaţiilor de cooperare academică între cele două instituţii”.

La rândul său, rectorul USV a subliniat că „o parte din ceea ce este astăzi USV se datorează şi UTM (prin oamenii care au dezvoltat parteneriatul ce a condus la realizarea unor proiecte de succes, dar şi prin numeroasele idei care au fost aplicate, plecând de la experienţele colegilor din Chişinău)”.

Marţi, 14 septembrie, o delegaţie oficială a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, condusă de prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, din care au făcut parte membrii Consiliului de Administraţie al USV, a efectuat o vizită de lucru la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău. La reuniune, dedicată dezvoltării relaţiilor de cooperare între universitatea gazdă şi universităţi din România, au participat şi delegaţii ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universităţii „Transilvania” din Braşov.

În prima parte a zilei, a avut loc o şedinţă comună a consiliilor de administraţie ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universităţii Tehnice a Moldovei şi Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în cadrul căreia s-a efectuat un bilanţ al realizărilor academice interuniversitare din ultimii ani şi s-au avansat propuneri de cooperare pentru perioada următoare.

În comunicat s-a menţionat că USV are o istorie lungă şi bogată în ceea ce priveşte cooperarea cu universităţi din Republica Moldova, ale cărei baze au fost construite şi dezvoltate în perioada în care prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a ocupat funcţia de rector al USV şi care s-a materializat, în principal, prin schimburi de cadre didactice şi studenţi, conferinţe ştiinţifice, stagii de cercetare şi publicarea de articole ştiinţifice. Începând cu anul 2012, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, actualul rector, a militat pentru o politică constantă de dinamizare a efortului şi implicării USV în relaţiile de colaborare cu instituţii partenere din Republica Moldova. Astfel, pe lângă o serie de proiecte transfrontaliere câştigate şi implementate în această perioadă, cu rezultate concrete, „reliefăm şi rolul de pionierat pe care USV l-a avut, la nivel naţional, în dezvoltarea de programe de studiu de licenţă şi masterat cu dublă diplomă, derulate în parteneriat cu instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova”.

În prezent, USV are 15 programe integrate cu dublă diplomă, organizate împreună cu universităţi din Republica Moldova, Ucraina şi Spania. Cele mai multe dintre ele, cinci, sunt organizate împreună cu Universitatea Tehnică a Moldovei.

După ce i s-a conferit titlul, în alocuţiunea sa, rectorul USV a făcut referire la politica USV de atragere de studenţi români din Republica Moldova şi Ucraina, subliniind că, în ultimii 5 ani, aceasta „s-a schimbat radical, fiind un exemplu de succes adoptat ulterior şi de alte universităţi româneşti. În loc să aşteptăm candidaţi din Republica Moldova şi alte ţări să aplice la universitatea noastră, pe baza unei selecţii efectuate de minister, am optat pentru dezvoltarea programelor cu dublă diplomă, împreună cu universităţi prietene din străinătate. Astăzi derulăm trei programe de licenţă şi 12 programe de masterat cu dublă diplomă, cu universităţi din Republica Moldova, Ucraina şi Spania”.

Despre colaborarea dintre USV şi UTM, rectorul USV a spus că „în anul universitar 2020-2021, au fost activate cinci programe de masterat cu dublă diplomă, ocupând, astfel, primul loc între toate universităţile partenere ale USV pentru astfel de programe. În cadrul celor cinci programe studiază 125 de studenţi; dintre ei, 93 au drept universitate gazdă Universitatea Tehnică a Moldovei, iar 32 – USV”.

La finalul intervenţiei sale, Valentin Popa a afirmat că, în calitate de rector al USV, a încurajat decanii şi colegii să susţină toate iniţiativele comunităţii academice din Chişinău, dar şi să se implice în aprofundarea cooperării între USV şi UTM. „Acest parteneriat a înflorit în mod firesc şi s-a întemeiat pe viziunea modernă a conducerii UTM, deschisă integrării în spaţiul european al educaţiei şi cercetării. Fără aceşti colegi cu proiecte îndrăzneţe, fără aceşti prieteni cu caracter şi demnitate, fără profesorii care s-au implicat în colaborare şi fără studenţii care au crezut în proiectele noastre, ceremonia de astăzi nu ar fi avut loc.” (N.B.; D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: