Potrivit preşedintelui asociaţiei Energia inteligentă

Iarna viitoare, nu preţurile mari vor fi problema, ci lipsa gazelor !

Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă veşti şi mai îngrijorătoare pentru perioada următoare, care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece, arată Dumitru Chisăliţă, preşedintele asociaţiei Energia inteligentă, citat de Mediafax.

Deficitul între cerere şi ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 25%.

Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecţie (31 august 2021) se găsesc la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld. mc, ritmul zilnic de injecţie este de 10 – 12 mil. mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld. mc (respectiv 65%) – anul trecut, în această perioadă, în depozitele de gaze erau asigurate în proporţie de 90%.

Situaţia actuală a pieţei de gaze din România, probabil va pune o presiune puternică pe gazele din depozitele de înmagazinare, tendinţele vor fi ca la începutul perioadei reci să se extragă cantităţi importante de gaze din aceastea, ceea ce va duce la scăderea rapidă a capacităţii de extracţie zilnică din depozite pe fondul reducerii volumului de gaze din depozite, fapt care va crea deficienţe mari pe piaţă, în special în cele mai reci luni ale anului (ianuarie-februarie).

Conform datelor prezentate pe site-ul Transgaz, la vârf de consum, în România se consumă în iernile blânde peste 710 GWh/zi (67 mil. mc/zi), mergând până la 797 GWH/zi (76 mil. mc/zi) în ierni cu temperaturi foarte scăzute şi perioade lungi de timp.

Un studiu realizat de asociaţia Energia Inteligentă scoate în evidenţă că, în luna februarie 2022, nevoia de import poate atinge un nivel de cca. 39 mil. mc/zi. Un nivel al importului de gaze de 38 mil. mc/zi este un nivel care nu poate fi asigurat prin cele trei puncte prin care gazele din import intră în prezent în România, care însumate au o capacitate tehnică de doar 40,89 mil. mc/zi, iar capacitate rezervată de doar 6,09 mil. mc/zi, aproape integrală pe direcţia Csanadpalota, spune Chisăliţă.

În situaţia în care se întrunesc condiţiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacităţii tehnice maxime, în speranţa că pot fi identificate sursele de gaze necesare şi de rezervare la capacitate de import, asigurarea cu gaze a tuturor consumatorilor ar fi la limită, probabil cu importante dezechilibre orare sau chiar cu probleme în alimentarea cu gaze a anumitor zone din ţară.

Începând cu septembrie 2021, gazele naturale din Federaţia Rusă vor ajunge în Ungaria via Bulgaria şi Serbia, odată cu finalizarea conductei de transport gaze BalkanStream, care leagă Bulgaria de Ungaria, prin Serbia. Astfel, în România nu mai intră gaze ruseşti pe la Negru Vodă.

Iarna 2021-2022 poate să aducă, în condiţiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacităţii rezervate în prezent, necesitatea raţionalizării gazelor naturale pentru toţi consumatorii care nu sunt protejaţi sau, în scenariul pesimist, chiar şi pentru o parte din aceştia (şcoli, grădiniţe), adică la vârf de consum, cca. 40% (procent volumic) din consumatorii români de gaze vor rămâne în plină iarnă fără gaze, în acest scenariu.

O ipoteză care se poate lua în considerare este că, odată cu finalizarea BalkanStream, România să aibă acces la gazele ruseşti doar via Ungaria, care, pe lângă faptul că prezintă o capacitate redusă, mult sub necesarul de import al României, va aduce gaze cu preţuri foarte mari.

Statistic, iarna 2011-2012 care a adus cele mai mari preţuri la gaze în Europa a fost şi o iarnă extrem de friguroasă. Să se repete la 10 ani istoria, odată cu cele mai mari preţuri la gaze pe bursă, să avem din nou o iarnă extrem de friguroasă? Cert este că, iarna viitoare, nu preţurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor, încheie preşedintele asociaţiei Energia inteligentă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: