Teii eminescieni 2021 cu Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, între laureaţi

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani a găzduit a XX-a ediţie a Premiilor Eminescu „Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint”, instituţie de incontestabil succes, fondată de Elena Condrei, directoarea Editurii Geea Botoşani, deschisă larg spre creatorii iubitori de Eminescu din literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari, dar şi din alte domenii.

Ceremonia decernării valoroaselor premii a prilejuit participanţilor la ediţia sărbătorească şi o întâlnire cu publicistul Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, şi în această ipostază, dar şi în aceea de laureat al „Teiului de Aur” cu Diplomă de Excelenţă (la egalitate cu Miron Manega, „străjer al moştenirii întru Certitudine al Limbii Române”). Dl Doru Dinu Glăvan s-a bucurat să o salute cu acest prilej pe dna Doina Federovici, preşedinta Consiliului Judeţean Botoşani, amintind cu plăcere sprijinul pe care dna Doina Fedorovici parlamentar l-a acordat cu ani în urmă UZPR în demersurile sale legale pentru obţinerea indemnizaţiei cuvenite pensionarilor uniunilor de creaţie, iar cei care au formulat tradiţionala laudatio laureatului Doru Dinu Glăvan au evidenţiat rolul decisiv pe care preşedintele ziariştilor l-a avut în instituirea zilei de 28 iunie, atât de dureros importantă în viaţa gazetarului Mihai Eminescu, drept Ziua Ziaristului Român, precum şi a Premiilor „Mihai Eminescu Ziaristul”.

Ediţia sărbătorească i-a numărat printre laureaţi şi pe scriitorii Adrian Dinu Rachieru, din Timişoara, şi Marius Manta, redactor la prestigioasa revistă „Ateneu” Bacău, pe sculptorul Vlad Ciobanu, din Oneşti, pe colecţionara Cristina Cornaci, din Bucureşti, pe rapsodul Lăcrămioara Pop, din Topliţa, şi pe Ersilia Iacob, directoarea instituţiei gazdă, amândouă de-acum înainte responsabile de soarta acestor premii aparte. Pentru că începând cu ediţia următoare, la propunerea Elenei Condrei, Teii eminescieni au fost preluaţi de Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, sub auspiciile Consiliului Judeţean Botoşani, marcând cazul rar al continuării unei iniţiative particulare cu 20 de ani de reuşite la activ (148 de laureaţi din ţară şi de peste hotare, 16 volume de interviuri „Eminescu nestins” şi cinci antologii) de către o instituţie a statului.

În public s-au aflat şi laureaţi ai ediţiilor precedente: eminescologul, poeta Lucia Olaru Nenati, artista plastică Lucia Puşcaşu, universitara suceveană Gina Puică, Traian Apetrei, până nu de mult directorul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, excelentul moderator şi al acestei frumoase ediţii, dublate şi de o frumoasă aniversare a Elenei Condrei. Şi mai ales o frumoasă zi Eminescu în septembrie, o zi calmă, de toamnă aurie, în acest furtunos 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: