Fantezie 

AMALFI

Amalfi este aşezat pe coasta pietroasă a ţărmului. Nu are mai mult de patruzeci de case. În centrul oraşului este o catedrală construită cu secole în urmă. Scări întortocheate duc către ea. Deasupra, pe culmile cele mai abrupte, este cimitirul din Amalfi, catacombe în stâncă, cu arcuri înalte, grandioase, din cărămidă. Este deasupra aşezării, vechi de secole.

Casele sunt mici, cu un etaj. Uliţele, foarte înguste, sunt pietruite. Pe unele nu pot trece mai mult de doi oameni alături. Se vând, pentru turişti, ceramică şi haine tradiţionale. E freamăt, zgomot, dar oraşul pare ieşit din timp. Tot ce se vinde este după tipare vechi: vase, tacâmuri, bluze. Chiar micile magazine au un aer particular, tradiţional. În spatele lor sunt casele. Pe străzi merg mulţi oameni, soarele inundă, cu o lumină orbitoare, mica piaţă a catedralei. Cu toate acestea, dacă te opreşti un moment, totul pare în afara timpului, departe de lume, departe de orice este actual. Am fost în Amalfi, acolo unde lumea şi timpul se sfârşesc.

Vaporaşul, care se opreşte şi se întoarce, mă duce departe de Amalfi. Ascultam sunetul mării, al valurilor în nemărginită mişcare.

*

Sunt locuri din care pleci şi te întorci cu sufletul. Sunt locuri care ies din timp, sunt locuri la capătul lumii, oraşe stranii, de care te leagă un vis de o clipă. În afara timpului, departe de lume, ele trăiesc după ritmul lor propriu. Sunt locurile, oraşele în care îţi descoperi o amintire fără trecut, sau o nostalgie, sau ceva atât de frumos, încât ştii că te întorci mereu acolo.

Acesta este un drum către sine.

NIADI CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: