Se anunţă iarnă grea pentru sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire

> „O să trecem şi peste această iarnă, dar simplu nu o să fie” spune primarul Ion Lungu, subliniind că „au explodat preţurile la toate utilităţile care contribuie la producerea gigacaloriei” > Probleme sunt şi la contractarea energiei electrice pentru iluminatul public, a celei consumate de direcţiile executivului, dar şi în cadrul Diviziei electrice a transportului de călători

 Este aşteptată o creştere a tarifelor aferente energiei termice furnizate consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de termificare din municipiul Suceava.

Primarul Ion Lungu a apreciat ieri că situaţia este „delicată”, deoarece preţurile utilităţilor aferente producerii energiei termice în centrala pe biomasă a Bioenergy s-au majorat.

„Apar aceste creşteri de preţuri la utilităţi. Producem acolo energie termică, dar consumăm energie electrică şi apă. Anul trecut am redus preţul la energia electrică, dar nu cred că vom mai putea face la fel anul acesta” a subliniat edilul-şef, într-o conferinţă de presă.

Lungu spune că aceste aspecte vor fi abordate săptămâna viitoare, în cadrul adunării Asociaţiei Municipiilor din România, la care vor participa ministrul Dezvoltării şi cel al Finanţelor, accent punându-se pe aprobarea Legii consumatorului vulnerabil.

„Aşteptăm ca această lege să fie aprobată, să vedem cum se reflectă asupra consumatorilor, dar este o perioadă delicată. Mă bucur că încep să crească stocurile de resturi de masă lemnoasă din curtea Bioenergy, însă va fi o iarnă grea, deoarece au explodat preţurile la toate utilităţile care contribuie la producerea gigacalaoriei. O să trecem şi peste această iarnă, dar simplu nu o să fie” a precizat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.

Lungu îşi pune, de asemenea, speranţa în alocarea, pentru cele în jur de 25 de localităţi urbane cu sistem centralizat, a unui sprijin financiar din bugetul statului, „pentru compensaţii la energia termică”.

Pe de altă parte, edilul-şef reliefează că, odată cu liberalizarea tarifelor, probleme s-au ivit şi în legătură cu contractarea cantităţii de energie electrică folosite la iluminatul public, a celei consumate de direcţiile şi serviciile executivului, dar şi în cadrul Diviziei electrice a societăţii de Transport Public Local de călători.

„Este o situaţie foarte, foarte delicată din punct de vedere energetic. Avem negociat preţul la energie electrică pe doar câte o lună de zile. După liberalizarea preţurilor la energia electrică, E.ON motivează că a cumpărat energie mult mai scumpă şi, ca atare, lună de lună, cere majorarea tarifelor. Am avut contract semnat pentru august, am semnat unul în avans pentru septembrie, iar de la lună la lună aceste tarife variază, în funcţie de cum evoluează bursa” a explicat Ion Lungu, menţionând că toate aceste fluctuaţii „aduc lipsă de predictibilitate”, fiind „foarte complicat de luat o decizie”.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hary Twatter says:

    Incalzirea globala pare sa fie solutia is romani 😂

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: