PSD cheamă la oaste

Liderilor social-democraţi le place să se laude cu „armata PSD“, cu „oastea“, „oştirea“ lor, adică mulţimea membrilor de partid răspândiţi în toată ţara, peste jumătate de milion, dublu faţă de PNL, inşi rodaţi în bătăliile politice, electorale, gata să pună umărul din nou la câştigarea alegerilor, a Puterii. E clar că vorbesc despre o  formaţiune politică militarizată care execută fără crâcnire ordinele de la centru, de la organizaţia de bază la aceea judeţeană şi până la Consiliul Naţional şi Biroul Permanent Naţional. Nu prea miroase militarizarea asta a democraţie internă de partid, a politică demnă de al XXI-lea secol, dar la noi merge şi aşa. Că tot grăia unul de-al lor de fraţii talibani.

Numai că, de la ultimele alegeri încoace, grupări din PSD stau răzleţite pe ici, pe colo, iar partidul are nevoie ca de aer de încă 15-16 procente pentru a realiza o majoritate de guvernământ, a câştiga preşedinţia şi a avea garantată numirea prim-ministrului. În caz contrar ar trebui să se alieze cu AUR, ceea ce ar da foarte prost în Europa civilizată şi între socialiştii din UE. Că armata asta funcţionează cu rateuri e altă poveste, dar măcar imaginea să sugereze un partid monolit, ca pe vremea decedatului PCR.

Şi, dacă a sunat mobilizarea, liderii au început să le facă ochi dulci, să le trimită chemări pline de amor mai întâi unor mari şi controversate figuri politice stângiste precum Victor-Viorel Ponta, Cristian Diaconescu, Eugen Tomac, Dan Voiculescu şi alţi şefi şi şefuleţi… umanişti, apoi facţiunilor PRO România, Partidului Mişcarea Populară, PPSL, fiind luate în calcul şi alte fragmente, fragmentuţe…, resturi promovate de Antene ale multelor formaţiuni, alianţe care n-au trecut pragul electoral la ultimele alegeri, aşadar o reunire a tuturor mofluzilor stângii.

Se mizează pe voturile lor în confruntările electorale din 2024, dar până atunci viermuiala politică se va intensifica, iar a miza pe promisiunile liderilor micilor grupuri, grupuleţe pierdere de vreme se cheamă de moment ce până atunci multe lucruri se pot întâmpla-schimba, iar fiecare cetăţean, fie membru PSD, fie al altor formaţiuni, e liber să decidă în cabina de vot pe cine pune ştampila.

La fel s-au petrecut lucrurile şi-n 2004, 2008, 2009, 2012, 2014, 2016 şi 2020, şi cu toate acestea social-democraţii au pierdut preşedinţia în ultimii 16 ani tocmai din pricina nemobilizării membrilor şi a simpatizanţilor în care s-au încrezut cu naivitate, luându-se după sondajele măsluite de casele lor de sondare a opiniei publice. În schimb a funcţionat de minune şantajul: mai toţi faliţii altor partide care au negociat voturi cu PSD au intrat în parlament şi consilii locale ori au primit diverse sinecuri, a se citi „ciolane de ros“, în defavoarea propriilor membri, a  celor ce au pus cu adevărat umărul la reuşita electorală.

Nu doar cu preşedinţia nu le-a mers, dar nici cu guvernarea după 2004, în toţi aceşti 17 ani n-au mai avut nicio perioadă compactă de 4 ani la Palatul Victoria: 2008-2009, apoi împreună cu PNL în USL şi 2017-2019. În consecinţă, pofta de a ajunge la butoane a crescut şi creşte în proporţie geometrică în aceşti ani.

Merită analizată şi situaţia bazinului electoral de stânga: aproape 5 milioane de cetăţeni români, cei mai activi, au părăsit ţara pentru un loc de muncă mai bine remunerat în Occident, alcătuind la ora actuală cea mai numeroasă diaspora, iar clasa muncitoare românească şi-a schimbat radical componenţa. Lucrătorii necalificaţi, minerii, zidarii… şi-au deschis mintea, ca şi informaticienii, programatorii, inginerii, tehnicienii şi s-au depărtat de stânga. PSD se mai bazează acum doar pe segmentul pensionarilor cu pensii mici, pe bătrânii ţărani din agricultura de subzistenţă, iar aceste două segmente se tot îngustează. Deşi vin vremuri grele pentru socialiştii tradiţionali, social-democraţii noştri nu au mesaje credibile pentru alte categorii sociale, inclusiv pentru tineri.

De aceea e de neînţeles optimismul lor debordant că vor fi la butoane după viitoarele alegeri, argumentul lor important fiind necazurile actualei guvernări. Cât despre câştigarea preşedinţiei cu actualii lideri, mai bine s-o lăsăm baltă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: