Un taliban, doi talibani…

De câteva săptămâni, presa, spaţiul public au o plăcere soră cu Covid-ul de a folosi cuvântul „taliban“, numai că sensul nu prea are legătură cu realitatea: la origine, talibanii sunt studenţi la teologie, dar folosiţi cică de capitalul islamic-musulman spre a instaura un Emirat mai întâi şi apoi Marele Califat (Universal): „şi va fi o singură turmă şi un singur păstor“ (Ioan 10-7, Galaction).

Pentru asta talibanii au nevoie de un Alexandru Macedon care să supună toate popoarele lumii şi să proclame abolirea democraţiei, a dictaturii, a tiraniei şi a… muzicii, a tuturor legilor, inclusiv a Constituţiilor, a Proclamaţiilor şi întoarcerea la societatea tribal-feudal-sclavagistă multilateral nedezvoltată şi monosexuată, femeile fiind ţinute numai de prăsilă şi nu mai puţin de trei, după puterea fiecărui taliban. Idealul lor civilizatoriu înseamnă dispariţia ştiinţelor, a artelor şi a culturii, arderea tuturor cărţilor lumii în afară de Coran şi istoriile sacre ale lui Mahomed, interzicerea, raderea de pe faţa pământului a oricărei alte religii şi monumente, şi biserici, şi credincioşi în numele atotputernicului Allah. (N-am crezut să existe un Dumnezeu care să vrea moartea celor de altă religie şi care să instaureze o nouă credinţă prin viol, tortură şi asasinat în masă.)

Am cules crâmpeiele, gândurile, spaimele, îngrozirile, ideile, relatările de mai sus de pe reţelele de socializare, din interviuri radiotelevizate, din piaţă în timp ce căutam castraveţi cu 3 lei kg şi barabule cu 1 (un) leu. Şi cum a durat ceva timp, mi-am adunat întreg materialul articolului de faţă. I-am dat oarece formă inteligibilă.

Însă, nu vă fie cu supărare, talibani avem şi noi, dar nu ca afganii, ci ca românii. Ion Cristoiu scrie că armata (de talibani) intrată în Kabul este una de profesionişti(!), de oameni care ştiu ce au de făcut, iar eu, văzându-i cu degetul pe trăgaciul Kalaşnikovului, mi-am dat seama imediat că fosta bulină roşie are dreptate: nu oricine îşi poate ucide semenii cu sânge rece. De profesionişti ce sunt, femeile afgane îşi zvârl copiii peste ziduri spre soldaţii americani, ca măcar mititeii să scape de „binefacerile“ Emiratului.

La noi, „taliban“ a început să însemne un fel de „Gică Contra“, unul care, orice ai zice şi ai face, el se opune: spun oamenii de ştiinţă, medicii renumiţi, cercetătorii… că SARS-CoV-2 ucide, iar morţii se înmulţesc din nou şi e nevoie de vaccin să se salveze omenirea, talibanii noştri se opun, ţipă împotriva guvernanţilor, a doctorilor, a ocultei mondiale, interesul lor, se vede tot mai clar, fiind să moară cât mai mulţi semeni, între care, fără nicio îndoială, cei mai mulţi vor fi nevaccinaţii, deci şi ei înşişi. Aşadar, luptă abraş pentru dreptul de a muri şi a-i infecta pe semenii lor, iar eu nu înţeleg în ruptul capului ce li s-a întâmplat cu raţiunea.

Sunt şi voci, precum a lui Ion Cristoiu + discipolii, care le dau dreptate talibanilor: cică vor să-şi salveze poporul şi credinţa, dar, în afara acestor originali cu orice preţ, nimeni nu înţelege cum se poate ca libertatea dăruită la naştere în mod egal fiecărei fiinţe umane de către bunul Dumnezeu să fie interzisă pentru peste 50% din populaţie, adică femeilor, iar talibanii, tot în numele lui Dumnezeu, să aibă drept de viaţă şi de moarte asupra multelor soţii şi a „necredincioşilor“.

Cu vreo trei decenii în urmă, ni se predica la învăţământ politic că Afganistanul va fi o excepţie, ca şi alte ţări islamice din Asia: va intra în comunism direct din feudalism, ceea ce Marx – Engels – Lenin, vai! nu prevăzuseră. Ba chiar URSS susţinuse cu armatele, cu tancurile sale Partidul Popular Democrat din Afganistan (comunist) din 1979 până în 1989, fiind nevoiţi să se retragă ca şi americanii şi să abandoneze cu mult mai multe victime transformarea „pe cale socialistă“ a triburilor afgane.

Nu ştiu dacă viitorul statului afgan va fi sau nu taliban (islamist), chinez, rus ori pakistanez, dar mi-e foarte clar că de cultura şi civilizaţia Afganistanului, de şcolile, universităţile şi sportul lor nu se va mai auzi câteva decenii, singurele veşti fiind despre răscoalele împotriva talibanilor, căci afganii simpli iubesc libertatea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: