Prefectura Suceava: De la începutul anului, în judeţ s-au produs 66 incendii de pădure şi de vegetaţie uscată

> Cauza principală a fost focul deschis > Nu este permisă arderea miriştilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, transmit autorităţile

O analiză a incendiilor de vegetaţie uscată şi de fond forestier produse la nivelul fiecărui judeţ s-a efectuat marţi, 17 august. Potrivit Prefecturii Suceava, analiza a fost efectuată în sistem videoconferinţă, sub conducerea lui Lucian Nicolae Bode, ministrul Afacerilor Interne, şi a lui Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În acest context, Prefectura Suceava a transmis care sunt măsurile de prevenire a incendiilor de pădure, litieră, vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.
De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Suceava s-au produs 66 de incendii de vegetaţie uscată şi la fondul forestier, constatându-se un trend descrescător faţă de anul trecut.
Dintre cauzele care au determinat producerea acestor situaţii amintim: foc deschis – 50 cazuri; fumat în loc nepermis – 6 cazuri; acţiuni intenţionate – 3 cazuri; jocul copiilor cu focul –un caz. În două cazuri, incendiile raportate s-au stins de la sine.
Din cauza temperaturilor ridicate şi a activităţilor de sezon, există în continuare riscul producerii de incendii. De aceea, subprefectul judeţului, Daniel Prorociuc, a atras atenţia că nu este permisă arderea miriştilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Potrivit „Bunelor condiţii agricole şi de mediu” emise de Uniunea Europeană, aceste incendieri nu sunt permise, tocmai pentru a menţine materia organică în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor, respectiv menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.
Nerespectarea prevederilor legale privind „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri, cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă” atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.
Totodată, conform H.G nr. 537/ 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi a Ordinului Nr. 605/579 din 5 septembrie 2008 pentru aprobarea dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, constituie contravenţie arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, sancţiunea aplicată fiind amenda – de la 1.000 de lei la 2.500 de lei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: