Rădăuţi, Muzeul raional, 1967

În 9 februarie 1967, o adresă a Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă (ministerul culturii de epocă), semnată de vicepreşedintele Ion Moraru şi adresată vicepreşedintelui Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Suceava, Ion Simini-ceanu, spunea:
Suntem informaţi că,1 Comitetul raional de cultură şi artă Rădăuţi înţelege să folosească personalul din Muzeul raional, într-o serie de acţiuni (organizarea activităţii la căminele culturale, plenare cu activiştii culturali din alte sectoare de activitate, pre-cum şi alte probleme legate de activitatea de răspândirea cunoştinţelor cultural-ştiinţifice) în domenii în care muzeografii nu sunt specialişti. Aceste măsuri frânează activitatea de specialitate – cercetare, conservare, valorificare – şi face ca muzeul să nu-şi desfăşoare munca în condiţii normale, mai ales acum când îi revin importante sarcini de cercetare cuprinse în Programul unitar de cercetare al C.N.C.S., şi când trebuie să rezolve corespunzător o serie de probleme specifice activităţii muzeale. Vă rugăm, în consecinţă, să analizaţi situaţia cu atenţia necesară, şi să indicaţi Comitetului raional de cultură şi artă Rădăuţi o linie justă de utilizare a specialişti-lor şi mijloacelor muzeului, în cadrul sectorului de activitate specific şi corespunzător pregătirii lor.
Pe documentul tăios de provenienţă centrală, rezoluţia în cerneală albastră, scrisă citeţ în curmezişul părţii de sus a paginii, cu semnătura lui I.S., nu mai puţin tăioasă: Tov Pintilescu Să trimitem pe tov Iacoban împreună cu cineva de la Muzeu ptr a normaliza lucrurile la Rădăuţi. Ce e adevăr în astea?! Şi, deasupra, rezoluţia lui Tov. Pintilescu (secretar al C.C.A. Suceava), scurtă, neredundantă, dar subliniată: Tov. Iacoban.
Trebuie să înţelegem că de îndată – dar vom deduce că nu chiar foarte de îndată – are loc o cercetare la faţa locului condusă de Ion Iacoban, inspector principal la C.C.A., probabil că însoţit de cineva nemenţionat din partea Muzeului Regional Suceava (acesta, subordonat C.C.A. şi având atribuţii de îndrumare şi control în relaţie cu toată reţeaua muzeistică din teritoriul regiunii). Rezultatul este un Referat asupra constatărilor privind activitatea cadrelor de la muzeul raional Rădăuţi – nedatat şi care consemnează următoarele:
Tudose Venera, muzeograf, este antrenată într-o muncă permanentă la Universi-tatea muncitorească (urmăreşte dacă s-a făcut mobilizarea muncitorilor şi aduce la cunoştinţă lectorului respectiv dacă se poa-te prezenta sau nu pentru a-şi expune prelegerea). Aceleaşi sarcini i s-au repartizat şi în cadrul lectoratelor din întreprinderi.
Toate cadrele muzeului sunt trimise periodic să asiste la sesiunile sfaturilor populare comunale unde se analizează munca căminelor culturale, a bibliotecilor şi a cinematografelor săteşti. Cu toţii sunt antrenaţi în brigăzi de îndrumare şi control a activităţii căminelor culturale, în care scop stau câte 3 zile la un cămin cultural. Adesea se deplasează în acest scop şi în mod individual. Au fost antrenaţi în jurii la fazele celui de al VIII-lea concurs muzical-coregrafic pentru formaţiile artistice de ama-tori. În perioada de iarnă li s-a trasat de 4 ori sarcina să transmită note telefonice la toate comunele din raion.
Tovarăşii Romencu Anton, vicepreşedinte al Sfatului popular raional şi Ticaliuc Ion, secretar al comitetului raional pentru cultură şi artă, cu prilejul fiecărei discuţii sunt foarte duri cu cei de la muzeu.
Toate acestea au fost relatate de către directorul muzeului Boşcoianu Mircea.
Tovarăşul Romencu Anton şi Ticaliuc Ion au afirmat la rândul lor că, într-adevăr, cei de la muzeu au fost antrenaţi în muncile menţionate mai sus datorită faptului că la comitetul raional pentru cultură şi artă nu dispun decât de un singur om.
Un alt document în chestiune, datat 11 aprilie 1967, atestă că Sfatul Popular al Regiunii Suceava, sub aceleaşi semnături (I.S. şi Gh.P.), aduce la cunoştinţă printr-o adresă către Comitetul executiv al Sfatului Popular al Raionului Rădăuţi motivul şi aspectele vizate de cercetarea efectuată la Muzeu şi la C.C.A. raional şi, reluând câteva constatări din Referat, transmite: Conside-răm necesar să luaţi măsuri ca personalul de specialitate de la Muzeul raional să nu fie antrenat în alte munci, ce nu privesc instituţia.
Ar fi multe, poate, de lămurit, precum şi multe de comentat – chiar în orizontul unor vederi şi practici care vor fi devenit tradiţionale la Rădăuţi. Dar poate că voi reveni. Acum, inevitabil personal, îmi voi permite doar să admir retrospectiv francheţea onestă şi, într-adevăr, dură a celui care, director al Liceului „Eudoxiu Hurmuzachi” peste numai câţiva ani (însă sub numele, cred, de Anton Romenco), m-a cadorisit de câteva ori cu „mâine, la uşa direcţiunii, tuns zero”. Inflexibil şi de neevitat.

AUREL BUZINCU

1 Transcriu în ortografia actuală textul, redând întocmai sub alte aspecte, inclusiv cel al punctuaţiei, documentele originale – provenite din arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI