Bucuria de la Olimpiadă

> Daniela Beale

Flacăra olimpică a jocurilor de la Tokyo s-a stins, dar spectacolul sportiv va rămâne o vreme în sufletul celor care au participat, fie şi doar în faţa televizoarelor, la desfăşurarea lor.

Ceremonia de închidere, de duminică, de pe Stadionul Olimpic a fost una grandioasă, emoţionantă, iar steagul olimpic a fost deja predat Parisului unde, peste trei ani, spectacolul va continua.

Acum, sportivii îşi numără medaliile şi culeg laurii, antrenorii îşi fac bilanţul eforturilor, realizărilor şi frustrărilor, iar organizatorii japonezi răsuflă uşuraţi după o ediţie amânată cu un an, complexă, grea şi în parte nedorită de ei, din cauza pandemiei.

Firesc, în timpul Jocurilor au apărut şi câteva stridenţe, gesturi, atitudini ale unor atleţi, care n-au nimic de a face cu solidaritatea şi fair-play-ul olimpic, dar acestea n-au umbrit consistenţa şi simbolistica acestei sărbători sportive planetare pentru care sportivul adevărat munceşte ani mulţi, suferă, se sacrifică, se luptă cu el însuşi, sperând în sine la o preţioasă medalie.

În faţa tribunelor goale, concurenţii au dat tot ce au fost în stare, fizic şi sufleteşte, flămânzi să joace, să concureze, să dovedească lumii şi lor înşile că frumuseţea sportului şi performanţa pot învinge tăcerea şi teama planetară aduse de un virus ucigaş. Din această foame s-au născut la Tokyo noi recorduri olimpice, mondiale, continentale şi o serie lungă de recorduri personale. Dar alături de eforturi şi performanţe, sportivii au dat lumii ceva foarte important emoţie supremă şi multă, foarte multă bucurie. Au trimis tuturor oamenilor de pe planetă un mesaj unanim de libertate, de solidaritate şi speranţă că indiferent de cantitatea de rău şi urât împrăştiată în lume, binele şi frumosul triumfă.

Au avut şi românii felia lor de bucurie şi mândrie la spadă şi canotaj, pe care sportivii ţării plecaţi la Tokyo le-au dăruit-o. Şi le suntem cu atât mai recunoscători cu cât pe o parte dintre ele scrie mare, cu aur şi argint, „Suceava”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: