Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, propus cetăţean de onoare pentru contribuţia excepţională la dezvoltarea Universităţii Suceava

> Proiectul este iniţiat de primarul Ion Lungu şi consilierul local Dan Ioan Cuşnir

Consiliul Local Suceava urmează să se întrunească astăzi, în şedinţă extraordinară. Între punctele de pe ordinea de zi este şi acordarea titlului cetăţean de onoare al Sucevei prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, fost rector al USV, pentru contribuţia excepţională la dezvoltarea şi impunerea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în spaţiul academic naţional şi internaţional.

În proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu şi consilierul local PSD Dan Ioan Cuşnir se arată că prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a încercat şi a reuşit să impună Universitatea din Suceava în spaţiul academic românesc şi internaţional, impulsionând corpul didactic spre obiective foarte înalte.

Astfel, pentru contribuţia excepţională la creşterea şi consolidarea prestigiului naţional şi internaţional al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. Adrian Graur a fost distins cu titlul onorific „Rector Emeritus”.

Din multitudinea de realizări ale profesorului universitar sucevean, iniţiatorii menţionează că acesta, în anul 2005, în calitate de rector al USV, la Bologna, a semnat Magna Charta Universitatum, un pas care a deschis pentru USV calea drumului european. Tot în 2005 a iniţiat înfiinţarea Clubului Sportiv Universitatea, dar Adrian Graur este şi iniţiator al competiţiei „Hard&Soft”, aflată la cea de-a XXV-a ediţie, care aduce la Suceava echipe din toata lumea. De asemenea, a iniţiat înfiinţarea trupei de teatru studenţesc „Fabulinus”, proiectul „Student pentru o zi” ş.a.

Sub conducerea sa, Universitatea din Suceava a reuşit să obţină calificativul „Grad de încredere ridicat” la prima evaluare pe care a realizat-o ARACIS, în anul 2008.

Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a contribuit la atragerea de fonduri pentru proiectarea, execuţia şi finalizarea a două clădiri ale Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, de 3.500 mp şi, respectiv, 3.800 mp, corpul E al USV, cu o suprafaţă desfăşurată de 10.000 mp, căminul studenţesc nr. 4 cu 300 locuri, Laboratorul de compatibilitate electromagnetică, cu cea mai mare cameră anecoică din România la acea dată, cu bandă până la 40 GHz, Centrul de educaţie continuă de 3.000 mp de la Vatra Dornei, Casa de vânătoare şi centrul de instruire didactică, de 930 mp, la Şipoţel – Râşca, Baza didactică de 3.000 mp, la Gălăneşti, Complexul de nataţie şi kinetoterapie de dimensiuni semiolimpice, Auditoriumul „Joseph Schmidt”, cu 240 locuri, terenul acoperit de sport de 2.400 mp, mansardarea clădirii (laboratoare) FIESC, spaţii de cercetare de cca. 900 mp.

De asemenea, el a contribuit la atragerea de fonduri pentru dezvoltarea campusului I al USV, de la o arie de 4,5 ha şi o suprafaţă desfăşurată construită de 19.000 mp, în 2004, la o arie de 6,5 ha şi o suprafaţă desfăşurată construită de 62.000 mp, la finele anului 2011, gestionarea acţiunilor pentru obţinerea unei suprafeţe de 30 ha pentru campusul 2 al USV prin hotărâre a Guvernului României, în mai 2007, realizarea PUZ-ului, studiului de prefezabilitate şi studiului de fezabilitate pentru campusul 2, unde obiectivele care vor fi ridicate au o suprafaţă desfăşurată de cca. 100 000 mp.

Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a fost distins cu titlurile Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Ilmenau, Germania, 2017, Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău, 2011, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovich” din Cernăuţi, 2010, Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Mare Ofiţer, conferit de preşedintele României, la 10 decembrie 2004. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI