85 de comune sucevene primesc finanţare pentru lucrări de cadastru

> Până acum, doar comunele Moara şi Mănăstirea Humorului au fost cadastrate în totalitate, în alte 68 desfăşurându-se lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF

În judeţul nostru, 85 de unităţi administrativ-teritoriale dintre cele 90 eligibile au încheiat contracte de finanţare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale, a anunţat Gheorghe Tărăboanţă, purtător de cuvânt al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava. Potrivit acestuia, în anul 2021, suma alocată pentru înscrierea proprietăţilor din judeţ în evidenţele de cadastru şi carte funciară este de 13.445.000 de lei.

Lucrările de cadastru general se desfăşoară în cadrul celei de-a şaptea etape de finanţare a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Deschiderea cărţilor funciare este gratuită pentru cetăţeni, fondurile fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Suceava. Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat contracte de finanţare cu OCPI Suceava. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, unităţile administrativ-teritoriale care au semnat contracte de finanţare cu OCPI Suceava trebuie să găsească prestatori pentru serviciile specifice până pe 27 septembrie 2021, iar ANCPI va efectua plăţile către primării odată cu deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.

În anul 2021, fiecare unitate administrativ-teritorială poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

În prezent, din cele 114  unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava au fost cadastrate, în totalitate, doar două comune, respectiv Moara şi Mănăstirea Humorului. În alte 68 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de unitate administrativ-teritorială, cât şi pe sectoare cadastrale.

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor terenurilor, clădirilor şi apartamentelor din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI (peste 4 miliarde de lei), din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional POR 2014-2020 (aproximativ 313 milioane de euro), dar şi din bugetul local al primăriilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: