La angajatorii suceveni

Măşti de protecţie insuficiente şi controlul medical periodic nefăcut

În scopul reducerii riscului de contaminare cu Covid-19, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a derulat o campanie de verificare a modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru şi securitatea şi sănătatea la locul de muncă.

Obiectivul principal al acţiunilor de control a constat în conştientizarea angajatorilor cu peste 50 de salariaţi cu privire la necesitatea individualizării programului de lucru, implementării muncii la domiciliu, telemuncii şi reducerii riscului de contaminare cu SARS-CoV-2 la locul de muncă, precum şi pe durata deplasării pe traseul domiciliu-serviciu şi invers. Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că, pe linie de relaţii de muncă, au fost controlaţi 26 de angajatori. Astfel, în urma controalelor efectuate s-au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor totalizând de 26.000 de lei.

Conform şefului ITM, printre deficienţele descoperite se numără întârzierea transmiterii în REGES a modificărilor în contractele de muncă individuale, lipsa evidenţei timpului de lucru, neacordarea repausului de rigoare, dar şi al celui pentru munca suplimentară. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă suceveni au descins la 24 de angajatori, cu un total de 3.838 de lucrători. Lucrătorii ITM au sancţionat 6 angajatori, ca urmare a neregulilor descoperite fiind date 7 avertismente.

Potrivit lui Romeo Butnariu, pe durata verificărilor s-a evidenţiat că unii dintre agenţii economici nu au desemnat responsabili pentru acordarea primului ajutor şi nu aveau organizată activitatea de prevenire şi protecţie. Totodată, s-a constatat că unii angajatori nu au acordat suficiente măşti de protecţie, iar în cazul altora nu s-a efectuat controlul medical periodic pentru toţi lucrătorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: