„Te înalţi artistic până acolo unde Dumnezeu îţi îngăduie zborul”

Interviu cu artistul plastic PAULA ŞALAR

Paula Şalar este, în opinia subsemnatului, una dintre cele mai reprezentative artiste plastice nu numai ale locului, ci şi ale întregii ţări. Iar lucrările sale sunt apreciate nu numai în ţară şi pe continentul european, ci şi pe cel american şi au fost expuse în mari galerii din Italia şi Statele Unite ale Americii. Din interviul de faţă suntem convinşi că cititorii vor afla lucruri esenţiale despre Paula Şalar.

Ce înseamnă să fii o fiinţă solară, care iubeşte curcubeul?

– Înseamnă să iubeşti oamenii, fiecare cu lumea lui mai ascunsă sau mai vizibilă. Lucrarea Duhului Sfânt se face în fiecare dintre noi, iar cei cu adevărat solarieni sunt cei care iubesc creaţia lui Dumnezeu în toate formele ei. Curcubeul în sine, ca manifestare, este simbolul protecţiei asupra tuturor copiilor săi.

– De ce ai ales şevaletul şi nu vioara?

– Arta plastică m-a ales pe mine. Recunosc şi preţuiesc talentul primit, arta vizuală fiind cea care a atins viaţa mea încă din copilărie, iar studiul muzicii clasice, vioară – pian, în primii 8 ani ai Şcolii de muzică şi arte plastice, fiind modul subtil şi ales de lucru interior, cu vibraţia cea mai înaltă a sunetului.

– Care pictori ţi-au influenţat cariera de artist plastic?

– Profesorii mei sunt marii maeştri ai artei plastice universale. Am învăţat pas cu pas de la fiecare dintre ei şi cu fiecare dintre ei. De la Rembrandt şi Albrecht Dürer am pătruns arta grafică, rafinatele gradaţii ale luminii şi umbrei. Haşura şi arta compoziţiei de la Klimt, de la Van Gogh, Paul Gauguin am înţeles ce este culoarea. Picasso mi-a descoperit curajul de a sparge tiparele. Cât despre unicul Brâncuşi, ascetul spiritual al artei înălţate, prin el am descoperit înţelepciunea de a extrage seva fiinţei din rădăcinile naturii binecuvântate în care ţi-a fost dat să te naşti şi să te înalţi artistic până acolo unde Dumnezeu îţi îngăduie să zbori.

– Ce poţi spune despre fiinţa care eşti şi despre ceea ce ai putut realiza şi ceea ce nu ai putut realiza în artă?

– Datorită artei şi cu binecuvântarea Bunului Dumnezeu am fost mereu într-o bucurie a vieţii. Tot ce am realizat în domeniul artei a fost împlinit cu succes în ţara mea şi în afara ei. Sunt proiecte pe care le-am împlinit, închizând cercul complet al fiecărei etape de creaţie, şi sunt proiecte care se vor desăvârşi la timpul lor. Aş aminti aici complexa lucrare grafică ilustrată a Divinei Comedii, proiect pe care am îndatorarea divină de a-l lăsa realizat la plecarea mea din lumea aceasta. Am lucrat mai bine de 10 ani, făcând mii de schiţe pentru fiecare cânt din Infern şi Purgatoriu, urmând ca arta şi sufletul meu să fie pregătite să redea grafic lumina aleasă a cerurilor înalte.

– Cine este Paula Şalar?

– Un om care-şi urmează calea încercând să asculte mereu glasul Tatălui, dăruind din harul primit şi învăţând cu fiecare zi să accepte şi să iubească manifestarea umană în toate formele ei.

– Care este viitorul picturii în condiţiile unui veac care accentuează nonvaloarea?

– Adevărata artă şi adevăraţii artişti nu sunt cei care manifestă excentricul de dragul de a şoca publicul privitor în formarea superficială. Sunt trepte fireşti de studiu serios şi profund cântărite, în care necunoaşterea adevăratelor valori ale artei româneşti şi universale par să fie unora inutil de a fi pătrunse, orgoliul fiindu-le far în existenţa cotidiană legată permanent de sisteme politice trecătoare. Artistul adevărat e sensibil, receptiv şi atent, conectat la rădăcinile neamului, la adevăratele valori care au limpezimea viziunii şi conştiinţa valorii ca trăsătură sufletească în timpurile pe care le parcurgem. Adevăratul artist este un sportiv de performanţă. Se antrenează mereu schiţând, studiind, lucrând intens, continuându-şi treptat creaţiile. Marii artişti s-au dovedit a fi adesea în slujba umanităţii, ca spirite puternice care au atins generaţii prin creaţiile lor. Pentru că artistul adevărat nu e doar creatorul ascuns în atelierul său. E şi personalitatea puternică ce este capabilă să-şi susţină arta şi să-i inspire pe alţii.

– Ce înseamnă proiectul monumental la care lucrezi, ca Michelangelo la Capela Sixtină?

– Proiectul de referinţă în creaţia mea în aceste timpuri este cel dedicat genialului Miles Davis, numit „Ochii lui Miles Davis”, proiect unic la nivel mondial, parte din lucrările acestei expoziţii ample fiind apreciate de jurii internaţionale de specialitate din SUA (expoziţii internaţionale la Miami şi New York în 2017), iar în anul 2019 presa italiană elogiiind acest proiect unic. Catalogul făcut, tricourile şi reproducerile lucrărilor au adus bucuria unui public larg internaţional, participant la festivalul de jazz unde am fost invitată să expun. Expoziţia cuprinde compoziţii de mari dimensiuni în tehnici complexe, grafică, tuş, acril pe pânză cu colaj de texturi şi obiecte preţioase. Şi, tot în anul 2019, am fost prezentă cu lucrări la Salonul internaţional din Elveţia „Art Box Project” cu subiectul creaţiei şi Creatorului.

– Ce a realizat pictorul Paula Şalar şi ce nu a realizat în domeniul fiinţei şi al creaţiei?

– V-am mai amintit la întrebările anterioare despre faptul că Dumnezeu şi numai El este cel care poate face minuni, arătându-i calea spre desăvârşire în artă. Pot spune, fără a greşi, că, până la momentul acesta, m-am străduit să duc la bun sfârşit acest proiect unic la nivel mondial. Ceea ce nu am reuşit este că nu voi avea timp în decursul vieţii, să fac ceea ce mi-aş fi dorit din creaţia lui Shakespeare.

MIHAI SULTANA VICOL

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: