Preţul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Ultimele tranzacţii efectuate pe BRM plasează preţul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România, arată Asociaţia Energia Inteligentă într-un studiu realizat recent.

Asociaţia a calculat modul în care a evoluat preţul mediu al gazelor naturale în România între 1914 – 2021, (2021 – preţ mediu estimat) şi raportul între evoluţia preţului gazelor şi salariul mediu al românilor.

Conform datelor furnizate de asociaţie, preţurile gazelor au urcat la 450 de dolari/1000 mc, de la sub 300 de dolari/1000 mc în 2019.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, în jurul valori de 375 dolari/1000 mc, preţ stabilit că urmare a ponderii mari a gazelor din import şi a faptului că aceste contracte aveau la baza formării preţului cotaţiile produselor petroliere, care atunci, că şi acum, au atins valori foarte mari.

Situaţia actuală a atingerii acestor preţuri se datorează unui complex de factori, dintre care pot fi evidenţiaţi creşterea preţului gazelor pe bursele din Europa, creşterea semnificativă a gazelor naturale importate de România în ultimul an, exportul gazelor naturale româneşti, precum şi Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la preţul de referinţă din luna anterioară şi care a determinat că în lunile de vară, când preţurile la gaze scădeau, să se menţină mult mai ridicate.

Asociaţia notează că aceasta este cea mai mare creştere de preţ a gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani, practic de la divizarea societăţii integrate a gazelor naturale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: