Autorităţile sanitare veterinare au suspendat transporturile de lungă durată de animale în intervalele cu temperaturi caniculare

> Filtre ale medicilor veterinari şi poliţiştilor monitorizează şi sancţionează încălcarea legislaţiei privind protecţia animalelor > Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar dacă au loc în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii

Având în vedere temperaturile foarte ridicate prognozate în această perioadă, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului. Anunţul a fost făcut de dr. Lăcrămioara Vieru, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Suceava, conform căreia măsura a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare, preconizate pe ruta planificată de deplasare, depăşesc 30°C, sistemul de ventilaţie nu poate menţine temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5-30°C, cu o marjă permisă de +/5°C, aşa cum prevăd dispoziţiile Regulamentului Comisiei Europene nr. 1/2005.

În acest sens, pe arterele de circulaţie din judeţul Suceava sunt organizate filtre ale echipelor mixte formate din personal al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, aceştia monitorizând şi sancţionând eventualele abateri de la legislaţia în vigoare privind protecţia animalelor în timpul transportului din sezonul canicular.

Dr. Lăcrămioara Vieru atrage atenţia că, în perioadele cu temperaturi ridicate, la transportul rutier şi cel maritim este obligatorie creşterea suprafeţei alocate pe cap de animal. „Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea, cât mai mult posibil, a duratei călătoriei. Transporturile de animale efectuate pe distanţe lungi se vor relua atunci când temperaturile exterioare, de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate, vor scădea sub 30°C”, a spus dr. Lăcrămioara Vieru, menţionând că în cazul exportului de animale către ţări terţe, indiferent de tipul mijlocului de transport utilizat, sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 150/2020. Consumatorii pot sesiza şi notifica nereguli privind siguranţa alimentelor şi sănătatea animalelor la numărul de telefon care este asigurat de serviciul de permanenţă al DSVSA Suceava, respectiv la 0230.522848 sau fax 0230.520216.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: