Paralelisme

Un părinte al fizicii şi unul al Monitorului Oficial: Isaac Newton şi Radu Greceanu

Legile mecanice, cele nescrise până la el, ale firii înconjurătoare, mereu în mişcarea timpului, au fost pe deplin explicitate în a sa operă de căpătâi intitulată „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, compusă într-un annus mirabilis sau anul minunat (1666-1667), dar văzând lumina tiparului după douăzeci de ani, către 1687. O întâmplare hazlie, cu mărul, ne reţine şi azi atenţia, ca şi portretul său rămas celebru. Sir Isaac Newton (1642-1727), supranumit pe drept cuvânt părintele fizicii moderne, închis în studiile sale, foarte ambiţioase pentru epoca sa, de matematică, dinamică şi astronomie, inventă până la urmă telescopul cu reflexie, păstrat şi azi la Royal Society. Natura i-a dezvăluit cum lumina înseamnă un amestec de raze colorate. O clipă s-a intersectat cu cealaltă „lumină meteorică” a timpului său, Gottfried Leibnitz, având idei similare, dar spuse diferit. Dincolo de… legile fizice, Newton a fost numit, la 1696, director prim al Monetăriei regale, unde a dat un alt curs banilor. Apoi avansă ca preşedinte al Academiei Regale (Royal Society), în 1703, îndeplinindu-şi cu sârg misiunea. A rămas un om singuratic, chiar cu preocupări teologice la un moment dat, el încercând să reformuleze şi o cronologie biblică.

Despre un contemporan de-al său, stolnicul Ţării Româneşti Radu Greceanu (1655-1725), spun gurile rele că a făcut o cronică „de partid”, intitulată „Istoria domniei lui Constantin Basarab Brâncoveanu (1688-1714), scrisă din porunca expresă a domnului căruia îi era supus. Însă Nicolae Iorga este de altă părere: „E cea mai oficială din câte se pot închipui şi ea întrece cu mult sub acest raport cronicile oficiale moldoveneşti ale timpului”. Pentru un alt susţinător al lui Greceanu, Sextil Puşcariu, cronicarul este considerat a fi „părintele” Monitorului Oficial de astăzi. Împreună cu al său frate Ştefan, stolnicul Greceanu îşi luă răspunderea să facă şi prima traducere oficială a Bibliei în limba română, apreciată şi azi. Motiv pentru care a trecut, astfel, şi în rândurile corifeilor bisericeşti, mult apreciat fiind în această direcţie de vrednicul de pomenire acad. Valeriu Anania.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: