Cuvântări la ceas de priveghere

În prag de început al Postului Adormirii Maicii Domnului avem bucuria de a avea la îndemână o nouă carte scrisă de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, carte care oferă o bucurie spirituală celor ce vor să afle liniştea sufletească citind cuvinte de învăţătură, la Ceas de priveghere.

Etimologic vorbind, termenul de priveghere desemnează nevoinţa duhovnicească de a dedica o parte din timpul nopţii, sau poate chiar toată noaptea, rugăciunii şi contemplaţiei, corespunzând şi ajutând învăţăturii biblice şi patristice privind necesitatea rugăciunii neîncetate pentru viaţa duhovnicească a omului, urmând cuvintele Sf. Apostol Pavel din Epistola I către Tesaloniceni – Rugaţi-vă neîncetat!

Din punct de vedere istoric, Privegherea este asociată Lavrei palestiniene a Sf. Sava cel Sfinţit, care ar fi instituit-o, potrivit biografului său Chiril de Skithopolis, pentru a permite eremiţilor ce soseau la Slujba Vecerniei, şi care nu se mai puteau întoarce seara la chiliile lor să rămână în mănăstire.

Privegherea este considerată esenţială pentru asceza întru Hristos, întrucât privegherea conduce pe creştin la curăţire, la iluminare şi la îndumnezeire, având pe Hristos Mântuitorul ca exemplu de practicare a privegherii.

Sfinţii iubesc privegherea, rugăciunea către Dumnezeu, lăsând cuvinte în care se poate observa valoarea rugăciunii de noapte şi mai ales roadele pe care le capeţi datorită ei, ştiut fiind faptul că slujirea liturgică în Biserica Ortodoxă nu a fost nicicând despărţită de slujirea cuvântului.

Până în momentul de faţă se ştie că în literatura omiletică doar Sf. Niceta de Remesiana a lăsat scrisă o lucrare De vigiliis servorum Dei – Despre privegherea robilor lui Dumnezeu, studiată în profunzime de părintele Nicolae M. Popescu la mijlocul secolului trecut, studiu care este un reper în acest sens.

Fiecare din cele 19 Cuvântări scrise într-un limbaj uşor accesibil, academic şi cu gijă alegând cuvintele, captivant, atrage atenţia cititorului în primul rând prin bogăţia informaţiilor teologice, liturgice şi nu în ultimul rând istorice, în mod special cu importante referiri la spiritualitatea creştinească românească, la cultura şi istoria bisericească românească.

Cu adevărat după citirea acestor pagini putem afirma, aşa după cum subliniază părintele dr. Matei Corugă în Prefaţă, sunt comoara ascunsă în ţarină şi ca să fie a noastră, nu trebuie să vindem tot ce avem ca să o cumpărăm (Matei, 13, 44).

Arhid. VASILE M. DEMCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: