În cadrul unei acţiuni de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor

145 de amenzi aplicate de poliţiştii suceveni

În perioada 29-30 iulie a.c., poliţiştii suceveni au organizat activităţi de responsabilizare şi conştientizare a bicicliştilor, iar în cadrul acţiunii, poliţiştii au constatat 4 infracţiuni flagrante la regimul rutier (în special lipsa permisului de conducere pentru conducătorii de mopede) şi au aplicat 145 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 40.000 lei (cele mai multe dintre ele fiind aplicate bicicliştilor, mopediştilor şi căruţaşilor).

Pentru încălcarea legislaţiei rutiere de către biciclişti au fost aplicate 64 de sancţiuni contravenţionale. Totodată, s-au purtat discuţii cu bicicliştii identificaţi pentru responsabilizarea şi conştientizarea acestora.

În cadrul acţiunii au fost reţinute 13 permise de conducere, dar şi 5 certificate de înmatriculare.

Activităţile au scopul de a-i face pe biciclişti să conştientizeze că nerespectarea regulilor de circulaţie şi lipsa echipării regulamentare îi pot transforma cu uşurinţă în victime şi, totodată, poliţiştii le-au reamintit acestora câteva sfaturi care să-i ferească de incidente:

> Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice trebuie să aveţi vârsta minimă de 14 ani, să cunoaşteţi regulile de circulaţie şi să fiţi echipaţi corespunzător.

> Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

> Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.

> NU traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni PE bicicletă!

> Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.

> Se interzice conducătorilor de biciclete:

– să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor”;

– să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;

 – să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;

– să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

– să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

– să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

– să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condiţiile referitoare la echipare;

– să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;

– să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Poliţia Suceava: Recomandăm atenţie sporită atât motocicliştilor, cât şi bicicliştilor

„Recomandăm o atenţie sporită atât motocicliştilor şi bicicliştilor, cât şi faţă de aceştia, având în vedere mai ales că prezenţa acestora pe drumurile publice este una nepermanentă, cu specific sezonier şi, în cea mai mare parte, condiţionată de condiţiile meteo” a precizat Poliţia Suceava.

Totodată, motocicliştii sunt sfătuiţi să adopte permanent o conduită preventivă, având în vedere că în ţara noastră prezenţa acestora în trafic are specific sezonier.

„Viteza de deplasare a fost dintotdeauna un factor important în evenimentele rutiere în care au fost implicaţi motociclişti, precum şi portul echipamentelor de protecţie şi utilizarea permanentă a luminilor de întâlnire, acestea fiind obligaţii în măsură să reducă semnificativ riscul implicării şi urmările unor eventuale evenimente rutiere. De asemenea, sfătuim motocicliştii să circule cu viteză redusă, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu se angajeze în manevre riscante în trafic” a menţionat Poliţia Suceava.

Totodată, pentru copiii care se deplasează pe biciclete, în special cei de vârste mici, se recomandă să înveţe mersul pe bicicletă pe trasee special amenajate sau în afara drumului public, sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

„Reamintim obligaţiile legale referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a purta vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Totodată, sfătuim bicicliştii să se asigure întotdeauna că intenţia de schimbare a direcţiei de mers a fost observată de ceilalţi participanţi la trafic” a conchis Poliţia Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: