Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor ar putea trece de la instanţe la Registrul Comerţului

O posibilă soluţie pe care o explorăm este transferul Registrului Asociaţiilor şi Fundaţiilor de la Ministerul Justiţiei, respectiv grefele instanţelor de judecată, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, anunţă Ministerul Justiţiei, care propune reformarea Registrului Asociaţiilor şi Fundaţiilor.

„În sprijinul întregii societăţi civile, Ministerul Justiţiei propune reformarea Registrului Asociaţiilor şi Fundaţiilor, precum şi a procedurilor de înregistrare/modificare a actelor constitutive a asociaţiilor şi fundaţiilor. Concret, ne propunem înregistrarea şi modificarea mult mai rapidă a actelor constitutive ale ONG-urilor, accesul mult mai simplu şi rapid la informaţiile privind ONG-urile, degrevarea instanţelor de judecată de aceste activităţi şi trecerea lor într-un sistem digitalizat care deja şi-a dovedit eficienţa, cu renunţarea la dubla evidenţă – instanţe şi Ministerul Justiţiei. Toate acestea cu menţinerea tuturor garanţiilor privind neafectarea activităţii ONG-urilor ca urmare a simplificării şi eficientizării acestor proceduri”, transmite Ministerul Justiţiei.

Oficialii MJ precizează că îşi doresc ca modificările să asigure un acces la datele relevante mai eficient şi mai rapid pentru cei implicaţi în ONG-uri, dar şi pentru restul cetăţenilor, asigurarea interoperabilităţii cu ECRIS IV şi ulterior ECRIS V (pentru transmitere automată de date, respectiv hotărâri judecătoreşti şi alte înscrisuri), cu bazele MFP, ale ANAF (pentru codul fiscal), cu MAI (pentru cartea de identitate electronică), simultan cu reducerea riscurilor operaţionale şi cybersecurity.

Ministerul Justiţiei invită în procesul de consultare publică toate organizaţiile neguvernamentale interesate. Lansarea consultării se face în contextul accelerării procesului de transformare digitală a serviciilor publice din sistemul justiţiei şi ţinând cont de principiile UE pentru transformarea digitală/interoperabilitate: „citizen centric”, „once only”, „sharing and reuse”, „open data”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: