Căile Fer(ec)ate Române

> Cristian VĂLIANU

Printre ştirile cu un puternic impact emoţional pe care vremurile actuale le dictează publicului larg prin „gura” mass-media ori a social media (şi e o plajă atât de largă, de la evoluţia pandemiei până la relatări de tragice accidente), neobservată, ca o drezină cu motor electric ce coboară o vale, s-a strecurat o ştire. CFR anulează, „în contextul cererii mai reduse de trafic (…), în vederea utilizării eficiente a resurselor”, un număr însemnat de trenuri la nivel naţional. O însemnată pondere din totalul acestor reduceri o reprezintă trenurile ce afectează călătorii spre şi dinspre judeţul Suceava şi ale sale localităţi.

Că doleanţele sucevenilor nu sunt tratate nici cu o minimă preocupare stă dovadă, şi asta de mulţi ani, dezinteresul cras pentru călătorii care, în mijlocul verii, şi-ar dori să meargă la mare, aleg oferta CFR şi ar prefera, dacă tot e vacanţă şi dacă tot se călătoreşte îndeobşte noaptea spre mare, să opteze pentru un loc la cuşetă, fie ea şi cu şase paturi. Astăzi, pe relaţia Suceava Nord – Mangalia, într-un tren cu nume sofisticat de crezi că e înrudit oarecum cu racheta lui Bezos, există doar 1 (un) vagon de acest tip! Rezumând, e vorba despre un tren de noapte, ce parcurge aproape 600 km, timp de peste 9 ore…

Dacă, în pofida numeroaselor semnale pe care CFR le-a primit, începând de la solicitări oficiale trimise către o companie de stat de cetăţeni plătitori de impozite şi până la revolta întemeiată a grupurilor de suceveni şi nu numai, întrunite ad-hoc pe reţele de socializare, nu s-a schimbat nimic în bine, de ce să ne mai mire reducerile de trenuri pe diverse rute, fie ele şi „temporare”.

Căile Ferate Române par ferecate de ani de zile cu lacătul cu cifru al neputinţei de schimbare în bine, voite sau nevoite. Un cifru pe care fiecare guvernare de care am avut noroc (!?) să avem parte până acum pare să-l fi schimbat la preluarea frâielor şi să fi uitat să-l transmită mai departe la predarea lor. Şi chiar şi atunci când culoarea politică s-a perpetuat de la un mandat la altul, guvernanţii au fost loviţi de amnezie sau, cu un dezinteres amabil, au încercat să ajute o companie de stat oferind unor categorii sociale drepturi decontate de la buget, fapt ce poate fi privit, de gurile rele, ca un pseudo-ajutor de stat aflat la limita unor prevederi europene ce dictează regulile concurenţiale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: