Situl Roşia Montană, acceptat în lista de obiective protejate UNESCO

Situl Roşia Montană, acceptat în lista de obiective protejate UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a aprobat ieri candidatura sitului Roşia Montană pe lista obiectivelor protejate de instituţie.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marţi că peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. „Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii”, au transmis reprezentanţii USR PLUS după anunţarea deciziei.

Conform experţilor, peisajul cultural minier Roşia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conţine „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Decizia a fost luată ieri, când s-au împlinit 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: