Suceava

S-a încheiat cea de a doua ediţie a Şcolii de vară francofone

> Pe lângă cursurile intensive de limbă franceză, tinerii suceveni au avut parte de vizite la muzee, tur al Universităţii, ateliere de creaţie, lecţii de înot şi de bune maniere

Alianţa Franceză din Suceava, în colaborare cu Centrul de Reuşită Universitară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a organizat, în perioada 12-23 iulie, a doua serie a celei de-a doua ediţii a Şcolii de vară francofone, sub genericul „Découvrir le français des le plus jeune âge”.

Potrivit Alianţei Franceze Suceava, programul zilnic al participanţilor s-a constituit din cursuri în regim intensiv de limba franceză, cu durata a câte două ore, continuând cu diverse activităţi educative şi de recreere (vizite la muzee, tur al Universităţii, ateliere de creaţie, lecţii de înot şi de bune maniere).

Cursurile de limba franceză au propus celor două grupe de elevi, „Les princes et les princesses du roi», respectiv «Les explorateurs francophones”, metode de învăţare şi reactualizare atractive, pornind de la o serie de competenţe diverse, adaptate nivelului de cunoaştere a limbii franceze. Astfel, prin jocuri de rol, scenete cu marionete, cântece, poezii şi prin diverse lucrări şi postere tematice, francofonii au reuşit să îşi însuşească achiziţii lingvistice variate referitoare la formulele de salut, noţiunile temporale, activităţile cotidiene, viitoare profesii, familie, locuinţă, universul şcolar şi cadrul natural.

De remarcat sunt activităţile realizate cu ocazia zilei de 14 Iulie, La Fete Nationale de la France. În atmosferă de sărbătoare, pe ritmurile Marseillezei, copiii au realizat ghirlande ornametale şi afişe ca simbol al solidarităţii faţă de valorile francofone şi au sărbătorit printr-o delicioasă degustare de croissante tradiţionale.

Activităţi educative şi de recreere variate au oferit tinerilor francofoni experienţe memorabile: turul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, vizitarea Galeriei de Artă a Universităţii (cu expoziţia de artă plastică Filiala UAP Suceava „Alternative estetice”) animată de lector univ. dr. Oana Hrişcă, a Bibliotecii Universităţii, cursul de înot la Bazinul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, sub îndrumarea lector univ. dr. Sorin Raţă.

Atelierul „Micii Meşteşugari”

Atelierul “Micii Meşteşugari”, desfăşurat la Muzeul Satului Bucovinean, a încurajat autenticitatea şi creativitatea francofonilor. Cu răbdare şi pricepere, doamnele profesoare i-au îndrumat pe participanţi în descoperirea artei meşteşugurilor populare. Roata olarului i-a fascinat pe copii, punându-le la încercare îndemânarea şi imaginaţia, în timp ce încondeiatul ouălor şi cusutul semnelor de carte au constituit un prilej de dezvoltare a răbdării şi a dexterităţii. În final, calupul de lut s-a transformat în medalioane înflorite, căsuţe tradiţionale, boluri şi farfurii lucrate cu precizie la roată. Ouăle au fost îmbrăcate în veşmânt popular, iar semnele de carte îşi aşteaptă locul în următoarea lectură de vacanţă a micilor franco-foni.

Curs de bune maniere

Cele două grupe au participat la cursul de bune maniere din cadrul proiectului Şcoala de etichetă şi bune maniere, activitate animată de prof. Margareta Lupaşcu, preşedinte al Asociaţiei IDEVA. Copiii au învăţat ce sunt bunele maniere, principiile care stau la baza acestora, au înţeles de ce trebuie să fie manieraţi prin jocuri de rol pregătite de ei. Au fost împărţiţi în trei echipe şi fiecare echipă a pregătit două jocuri de rol care s-au încadrat în categoria Aşa Da!/ Aşa Nu! La finalul cursului, li s-a citit o poveste care viza aspecte care i-a sensibilizat. Copiii vor aplica acasă şi vor descoperi prin propriile acţiuni rezultatele unui comportament manierat.

Festivitatea de încheiere

Vineri, 23 iulie, a avut loc, în cadrul de poveste al Cetăţii de Scaun, festivitatea de încheiere a celei de-a doua serii a Şcolii de vară francofone şi, implicit, a celei de-a doua ediţii a acestui proiect. Festivitatea de premiere a strâns împreună părinţi, copii, formatori, directori şi organizatori. Copiii au fost cu toţii nerăbdători să se revadă, să interacţioneze, să se bucure şi să îşi pună în scenă talentele de francofoni. Prietenii din cele două grupe au susţinut în faţa părinţilor un mic spectacol în care au demonstrat că cele zece zile petrecute împreună au constituit o călătorie plină de aventuri în descoperirea frumuseţii limbii şi culturii franceze.

Ultima zi a şcolii de vară francofone s-a încheiat cu decernarea diplomelor fiecărui participant în atmosferă deosebită a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Diplomele de absolvire a cursurilor Şcolii de vară, cărţile de benzi desenate oferite de Delegaţia Valonia-Bruxelles şi dulciurile au fost primite cu multă bucurie, aplauze şi încurajări.

Această serie a Şcolii de vară francofone „Découvrir le français des le plus jeune âge” a fost coordonată de directorii profesor gradul I Daniela Sandu şi profesor gradul I Mariana Roşca, iar cursurile au fost animate de prof. Laura Ciurari, prof. Loredana Gaşpar şi prof. dr. Aura Mihoc. Iniţiatoarele şi coordonatoarele Şcolii de vară la Suceava sunt prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinte de Onoare al Alianţei Franceze din Suceava, şi lector univ. dr. Mariana Şovea, director al Alianţei Franceze.

Alianţa Franceză Suceava a precizat că activităţile au fost susţinute de o serie de instituţii din Suceava şi nu numai: Agenţia Universitară a Francofoniei, Delegaţia generală ValoniaBruxelles la Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Muzeul Naţional al Bucovinei, Primăria Municipiului Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Asociaţia Profesorilor de Limba Franceză filiala Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: