Festivalul-concurs internaţional de muzică populară românească

“În grădina cu flori multe”

În perioada 23 – 25 iulie 2021, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi a desfăşurat una dintre cele mai de amploare acţiuni culturale din Regiunea Cernăuti, ediţia a XVI-a a Festivalului-concurs internaţional de muzică populară românească “În grădina cu flori multe”, având ca obiective afirmarea, lansarea şi încurajarea tinerilor interpreţi, promovarea şi stimularea celor mai autentici şi mai talentaţi promotori ai cântecului şi dansului popular românesc, ca o mărturie valorilor identitare şi a vieţii comunităţii în care trăiesc şi implicarea eficientă a mijloacelor mass-media locale, regionale şi naţionale în procesul de valorificare scenică şi promovare a potenţialului artistic şi creativ al tinerilor interpreti de muzică populară românească.

Ediţia actuală a Festivalului a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia profesională Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Arboroasa” din judeţul Suceava, cu sprijinul Consiliului Raional Cernăuţi şi al Consulatului General al României la Cernăuţi.

Acest eveniment, ca şi multe altele organizate de Centrul Bucovinean de Artă în ultimii ani, a cunoscut o remarcabilă creştere a audienţei cu ajutorul partenerilor media şi a devenit o sărbătoare de suflet a românilor din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi nordul Basarabiei, dar şi o rampă de lansare a tinerilor interpreţi pasionaţi de muzica populară românească.

Valorificarea culturii naţionale şi a tradiţiilor noastre strămoşeşti, propagarea comorilor folclorice româneşti constituie scopul acestei acţiuni, prin care Centrul Bucovinean de Artă doreşte să contribuie la prosperarea naţional-culturală a neamului în această zonă istorică.

Un loc aparte în cadrul evenimentului l-a avut Simpozionul “Vatră dulce strămoşească” ediţia a XIII-a, cu tema “Cultura tradiţională în educaţia şi dinamica memoriei culturale” (soluţionarea problemelor de revitalizare, conservare, promovare a patrimoniului cultural material şi imaterial cu specific identitar românesc). Articolele şi materialele prezentate în cadrul acestui forum de specialitate, cu o deosebită valoare culturală, documentară, etnologică, ştiinţifică şi tehnică pentru înţelegerea naturii şi importanţei patrimoniului cultural şi istoric cu specific identitar, vor fi publicate în următoarele numere ale Magazinului-etnocultural “Cronici bucovinene”.

Una din prezentările notabile ale simpozionului a fost lucrarea cu tema “Coloanele cerului – rădăcini paleoetnologice ale troiţelor româneşti”, prezentată de dna. prof. drd. Marioara Calancea, preşedintele Asociaţiei profesionale Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Arboroasa din judeţul Suceava – partenerul nostru în organizarea ediţiei a XVI-a a festivalului, cât şi a simpozionului. În cadrul prezentării a fost documentată sub aspect cultural-identitar, ştiinţific, etnologic şi etnografic troiţa ca element definitoriu al identităţii naţionale româneşti, înfăţişând, tipologic, complexa şi necunoscuta bogăţie şi frumuseţe a troiţelor româneşti de pe întreg cuprinsul ţării, rolul cultic, social şi harismatic al troiţelor ca elemente de patrimoniu cultural şi ctitorii populare specifice culturii tradiţionale româneşti.

În privinţa valorii identitare a cultivării fenomenului troiţelor româneşti, a fost subliniat, în special, că “pentru ca un fenomen, un aspect, o creaţie să simbolizeze trăsăturile specifice vieţii spirituale şi sufleteşti ale unui popor, el trebuie să dăinuie o lungă perioadă din istoria acelui popor, să preia din esenţa credinţelor şi trăirilor lui elemente de cea mai fermă continuitate pe care să le încifreze şi, pe cât posibil, să le transfigureze artistic sau filosofic. Încărcătura sa metaforico-ideativă şi substratul de forme pe care se sprijină trebuie să primească reflexe, dacă nu din întreg complexul vieţii material-spirituale a unui neam, măcar din cele mai importante sectoare”. Dna prof. drd. Marioara Calancea a documentat pertinent, sub aspect ştiinţific, etnologic şi etnografic persistenţa în timp a unor monumente sacre de tipul stâlpul cerului şi coloana cerului, ca simbol primordial al legăturii dintre cer şi pământ, aparţinând culturii arhaice, ce concentrează viziunea mitico-magico-religioasă a locuitorilor acestor meleaguri, “a pământeanului de la Carpaţi în special”, din Preistorie până în Evul Mediu, iar prin succedanee şi simulacre până în secolul al XXI-lea. Un detaliu care a atras atenţia în legătură cu troiţele româneşti este că aceste monumente tradiţionale săteşti din lemn au evoluat din tiparul stilistic al monumentelor arhaice denumite coloane ale cerului şi redau învăţăturile creştine într-un mod propriu românesc, integrându-le viziunii populare autohtone asupra lumii şi a vieţii, relevând o sinteză între straturile arhaice româneşti şi cel creştin.

Precedat de mai mult de un deceniu şi jumătate de acţiuni cultural-naţionale, care au devenit repere culturale ale acestui spaţiu istoric, Centrul Bucovinean de Artă Cernăuţi, împreună cu Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească “Ciprian Porumbescu”, vine să contribuie, prin acest festival-concurs, la revitalizarea şi valorificarea autenticităţii culturii românesti, folclorului muzical românesc din această zonă (şi nu numai), înlăturând imixtiunile altor culturi. Totodată, această şcoală vine să completeze lipsa de informaţii actuale despre istoria şi cultura tradiţională românească în nordul Bucovinei şi tezaurul muzical-folcloric autohton în rândul copiilor şi tinerilor, să contribuie la stabilirea cooperării optime între asociaţiile culturale româneşti, prin crearea unui spaţiu veridic şi argumentat al culturii autentice româneşti.

Festivalul “În grădina cu flori multe” s-a desfăşurat în două locaţii: Casa de Cultură Horbova şi Sala de Spectacole “Dumitru Covalciuc” a Centrului Bucovinean de Artă Cernăuţi.

Concurenţii şi-au dat concursul la 4 secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti, formaţii vocal-folclorice şi formaţii coregrafice. Aproape 200 de copii şi tineri au ieşit în scenă pentru a-şi demonstra talentul şi măiestria, fiind apreciaţi de un juriu format din specialişti valoroşi, atât muzicieni, cât şi specialişti în etnologie, etnografie, profesori.

Preşedintele juriului, Artist emerit al Ucrainei, Nicolae Hacman a apreciat nivelul de pregătire a concurenţilor şi organizarea impecabilă a acţiunii artistice urmată de o frumoasă “Seară Românească” în stilul consacrat pe care Centrul Bucovinean de Artă îl păstrează de şaisprezece ediţii.

Trofeul acestei ediţii le-a revenit la două concurente: la secţiunea solişti vocali – domnişoarei Flavia-Maria Cochirleanu (Buzău), la secţiunea solişti instrumentişti – domnişoarei Patrisia Ivaneţ (nai) (Hruşeuţi, Cernăuţi). Altor două concurente – Anastasia Opaeţ (Cireş, Cernăuţi) şi Elena Lazăr (Dăeni, Tulcea) având acelaşi punctaj cu deţinătoarele trofeului, le-au fost acordate diplome de gradul 1 şi Diplome speciale de performanţă din partea membrilor juriului.

Pentru participare la această actiune au fost invitaţi reprezentanţii administraţiilor locale, artişti consacraţi din România şi Republica Moldova, admiratori şi păstrători ai tezaurului muzical-folcloric românesc, copii şi tineri, interpreti de cântece populare româneşti din mai multe zone folclorice ale ţării, dar, din păcate, situaţia încă nesigură cu pandemia şi cerinţele exigente de traversare a frontierei, le-au stopat calea.

Organizatorii acestor evenimente culturale îşi doresc să sublinieze impactul şi relevanţa desfăşurării lor într-un spaţiu multietnic şi multicultural şi susţin că identitatea culturală este elementul definitoriu pentru om în viaţă. Partenerii în organizarea acestei acţiuni sunt animaţi de dorinţa de a susţine astfel de activităţi culturale pentru a-i ajuta pe copiii şi tinerii de etnie română din acest ţinut să-şi atingă aspiraţiile, fiind convinşi că datorită acestui sprijin, dar şi elanului, ambiţiei şi dorinţei participanţilor, propagarea şi valorificarea comorilor populare româneşti va avea succes.

Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi  Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti,

 Cernăuţi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: