Coletele extracomunitare cu valoare sub 150 de euro rămân la vamă

Coletele extracomunitare cu valoare sub 150 de euro sosite cu TVA plătit la sursă vor fi îndrumate către oficiile cu asistenţă vamală, anunţă Compania Naţională Poşta Română.

Compania Naţională Poşta Română aduce la cunoştinţă clienţilor săi că toate trimiterile cu valoare sub 150 de euro, sosite în regim IOSS (cu TVA plătit la sursă), vor fi îndrumate către oficiile cu asistenţă vamală. În subunităţile poştale respective, destinatarii îşi pot efectua singuri declaraţia vamală sau pot apela la un reprezentant vamal local.

Această operaţiune va avea loc până când Direcţia Generală a Vămilor (DGV) va finaliza opţiunea de declarare “system to system” a trimiterilor poştale cu valoare redusă, opţiune care va permite procesarea automatizată de către Poşta Română a datelor electronice pentru declararea la vamă.

Deşi trimiterile poştale sosite la import, în regim IOSS, beneficiază de scutire de TVA, întrucât vânzătorul este responsabil de colectarea TVA de la consumatorii din UE, conform procedurilor vamale, acestea trebuie declarate la vamă, în vederea punerii în liberă circulaţie în sistemul informatic vamal.

Astfel, având în vedere că, la nivelul autorităţii vamale, în prezent, declararea trimiterilor de tip IOSS şi validarea IOSS nu pot fi făcute altfel decât bucată-cu-bucată, trimiterile cu TVA plătit la sursă vor fi îndrumate către subunităţile poştale cu asistenţă vamală. Destinatarii îşi pot efectua personal declaraţia vamală, pot apela la un reprezentant vamal local sau pot refuza trimiterea.

Clienţii care doresc să facă singuri formalităţile vamale, la nivelul oficiilor poştale cu asistenţă vamală, se pot adresa pentru clarificări privind formalităţile necesare aplicabile începând cu data de 1 iulie 2021 direct autorităţii vamale (birouri vamale – inclusiv personal vamal din cadrul oficiilor cu asistenţă vamală, direcţii regionale vamale, DGV), datele de contact fiind disponibile pe pagina de internet www.customs.ro.

Doar trimiterile care vor obţine liber de vamă din partea autorităţii vamale, la nivelul oficiilor poştale cu asistenţă vamală, vor fi eliberate clienţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: