Epidemie de Norovirus în Râşnov

> Spitalele au înregistrat 140 de cazuri

O epidemie de Norovirus este în desfăşurare în localitatea Râşnov, judeţul Braşov. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri. Internat a fost un copil de 5 ani. Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid.

Săptămâna trecută, în localitatea Râşnov din judeţul Braşov a fost înregistrată o apariţie bruscă a unui număr crescut de persoane care au manifestat fenomene digestive de tip vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice şi care au solicitat consult medical la medicii de familie sau la spitalele din judeţ, a anunţat, luni, DSP Braşov.

În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă.

Direcţia de Sănătate Publică Braşov a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

„Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov. Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igienă corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor)”, transmite DSP Braşov.

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă şi pe suprafeţe.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: