„100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921”

Marele savant Nicolae Paulescu, românul care salvează zilnic de la moarte 10% din populaţia Pământului, a fost omagiat la Academia Română, la 100 de ani de la descoperirea insulinei.

Pentru a-i cinstit memoria şi munca, Academia Română a organizat un eveniment extraordinar la împlinirea unui centenar de la „marele eveniment care a avut loc pe 23 iulie 1921, când în cadrul sesiunii Societăţii de Biologie, Nicolae Paulescu a expus în patru comunicări rezultatele muncii sale de cercetare”, după cum scrie redacţia revistei Historia despre savantul român care merita Premiul Nobel pentru dăruirea sa şi descoperirea epocală pentru omenire: insulina.

Astfel, Academia Română şi Fundaţia Culturală „Bartoc” au organizat, miercuri, 21 iulie 2021, la Clubul Academicienilor, o manifestare impresionantă: „100 de ani de la descoperirea insulinei – 1921”.

În aplauzele celor prezenţi, s-a dezvelit şi basorelieful profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române. În cadrul evenimentului, s-a oferit o medaliei aniversară – fiind astfel onorate 35 de distinse personalităţi –, s-au lansat un plic şi o ştampila aniversară, s-a urmărit filmul documentar „Descoperirea insulinei – 1921” şi s-a dezvelit un superb basorelief cu chipul marelui savant român.

Au fost prezenţi şi onoraţi cu medalii, între alţii, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, şi dr. Aurel Vainer, fost deputat şi preşedinte al Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România.

„Recunoaşterea trebuie să urmeze performanţei”

Ca un preambul al manifestării organizate de Academia Română, recent, un colectiv de elită format din prof. dr. emerit Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, prof. dr. Gabriela Roman, preşedinte al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, şi prof. dr. Cornelia Bala, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a redactat un articol complet despre figura emblematică a lui Nicolae Paulescu, genialul descoperitor al insulinei.

„Recunoaşterea trebuie să urmeze performanţei, drept care performanţa trebuie cunoscută. Este ceea ce noi am considerat să facem în cazul descoperirii pancreinei/insulinei, adică recunoaşterea priorităţii lui Paulescu”, susţin autorii articolului menţionat, subliniind mai departe că „insulina este sufletul specialităţii noastre, salvatoare de vieţi, dătătoare de speranţe şi echilibru pentru milioane de oameni, iar insulinoterapia este cea mai complexă terapie cronică din medicină. (…) Insulina este medicamentul care salvează viaţa, preţul ei fiind deci preţul vieţii.”

„Insulina salvează vieţi”

Reputatul diabetolog sucevean dr. Gabriela Creţeanu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ne-a declarat: „E o certitudine că insulina salvează vieţi. Din păcate, recunoaşterea meritelor profesorului Nicolae Paulescu nu este încă pe măsura realizărilor sale, deci orice demers făcut în acest sens este lăudabil”. (C.N.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI