În urma intervenţiei inspectorilor sanitari veterinari  

Îngheţată suspectată de contaminare cu insecticid, retrasă din comerţ 

> Cantităţile cu pricina sunt interzise comercializării, puse sub sechestru şi trimise la neutralizare şi incinerare

În urma alertei de posibilă contaminare, în judeţul Suceava au fost retrase importante cantităţi din loturi de îngheţată produsă de o companie internaţională. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc, director al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară, alerta a fost lansată prin sistemul „Rapid alert for food and feed”, iar retragerea, din proprie iniţiativă sau la solicitarea inspectorilor sanitari veterinari,   s-a făcut din aproximativ 60 de unităţi comerciale ale supermarketurilor cu activitate pe raza judeţului. Totodată, de la consum au fost eliminate sortimentele de îngheţată suspecte din punctele desfacere de pe lângă 6 staţii de carburanţi, precum şi din două depozite de produse alimentare. „Având alerte interne, unele supermarketuri au retras singure produsele şi le-au orientat înspre incinerare. La rândul nostru, noi punem cantităţile în cauză sub sechestru şi le trimitem la neutralizare” a subliniat şeful DSVSA Suceava.

Voloşeniuc precizează că în baza listei distribuitorilor acţiunea continuă, iar acolo unde nu sunt identificate produsele în cauză, managerul de magazin, printr-un proces-verbal, îşi asumă inexistenţa acestora, campania de depistare a îngheţatei cu suspiciune de contaminare urmând a fi încheiată până la sfârşitul săptămânii. „Contaminarea ar proveni dintr-un ingredient, E410, o gumă produsă din seminţele arborelui de caruba, pe care oxidul de etilenă a fost folosit ca insecticid, în Uniunea Europeană această substanţă fiind interzisă. Importul făcându-se din ţări terţe, la analize s-a depistat că nivelul oxidului de etilenă în guma de caruba era peste nivelul maxim admis. Însă, ţinând cont de faptul că în produs intră şi alte ingrediente, cantitatea este nesemnificativă. De aceea, nu se poate spune că dacă cineva a consumat îngheţata respectivă, va avea şi probleme” a precizat dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA, menţionând că retragerea de pe piaţă a fost impusă de Comisia Europeană, astfel încât să fie eliminate toate riscurile, oricât de mici ar fi acestea. Conform informaţiilor care au fost date publicităţii, compania Mars a retras de piaţă sortimente de îngheţată „Bounty”, „Twix” şi „Snickers”, din cauză că respectivul lot ar fi conţinut, într-un  produs achiziţionat de la furnizori, oxid de etilenă peste nivelurile permise de legislaţia Uniunii Europene. Important este faptul că, deşi nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale valabile în Europa, compania susţine că, pentru sortimentele proprii de îngheţată, foloseşte cantităţi mici din acesta. Prin urmare, consumarea produsului nu este nocivă. De asemenea, conform companiei, „niciun alt brand sau produs ale Mars ori alte loturi din aceleaşi produse nu sunt afectate”. Cumpărătorii care au achiziţionat produse „impactate” pot beneficia de rambursarea costului acestora, dovada putând fi făcută cu ambalajul sortimentului consumat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI