O carte mai mult decât necesară

„Timpul cuvintelor la Vama”

„Habent sua fata libelli”, de fapt Terentianus Maurus, în versul său spunea ceva mai mult decât s-a păstrat, ba chiar atribuit altor autori  latini, adică: „Încăpute pe mâna cititorului, cărţile îşi au soarta lor”. Cartea la care ne referim avea mai mult decât soarta, avea menirea de  a populariza activitatea membrilor Cenaclului „Nectarie”, implicit de a risipi praful anonimatului de care se „bucură” autorii mai puţin cunoscuţi. Aşa că, pe cale de consecinţă, cam ca în determinismul filosofic, volumul a apărut, este, şi toţi cei cărora autoarea le-a acordat atenţie îi sunt recunoscători.

„Toate îşi au vremea lor” (Ecl. 3,1) aşa că întâlnirile lunare ale membrilor Cenaclului „Nectarie” au transformat serile în momente în care fiecare şi-a dăruit fracţiunea sa de timp împletirii cu cele ale celorlalţi, rezultând ambianţa în care omul îşi poate deschide sufletul din care îşi izvodeşte creaţia literară. Pe parcursul unui deceniu, prin lectura din cărţile apărute sau din cele care urmau să apară, prin expunerile bazate pe părerea personală, din temele predilecte: istorie, literatură şi umor, combinate cu alte activităţi artistice, muzică, fotografie, tapiserie, sculptură, pictură  s-a creat acea coeziune de grup care să permită exprimarea liberă a ideilor şi să conducă spre performanţă. Este aceeaşi coeziune care a determinat apariţia unei identităţi a tuturor, dar fără a aneantiza individualitatea fiecăruia.

   O carte în care să  se afle, la îndemâna celor care se vor regăsi în pagini, dar şi a celor  care, în prezent sau peste timp, vor fi doritori să afle ce fel de sevă a circulat prin tulpina acestui cenaclu, nu putea avea autor mai potrivit decât o persoană care a participat de la prima şedinţă şi până în prezent, adică doamna Paraschiva Abutnăriţei. Tot prin grija şi dăruirea domniei sale au fost aduse la cunoştinţa celor care au lecturat paginile ziarului „Crai nou”, dar şi ale altor publicaţii, toate acţiunile noastre, de asemenea cărţile membrilor au fost prezentate aceloraşi cititori de presă interesaţi de activitatea literară a zonei geografice căreia îi aparţinem. Doamna Paraschiva Abutnăriţei, fiind autoare de poezie şi proză, a acordat cărţilor recenzate atenţia specifică celui care ştie ce presupune evoluţia de la idee (poate pentru unii şoapta muzei) până la pagina tipărită.

   Cartea „Timpul cuvintelor la Vama”, între coperţile sale ascunde devoalând, aşa cum, datorită anumitor  nostalgii, cineva ar spune că i s-a furat dăruindu-i-se primul sărut, prin prezentarea textelor literare, în profunzimea cărora se află viaţa, sau măcar experienţa acesteia, acumulată de autori, de la mai puţin sau mai mult îndepărtata tinereţe şi până în clipa în care au exprimat în scris concluziile şi concluziile concluziilor. Vorbim despre o carte în care a fost sintetizată activitatea literară a membrilor Cenaclului „Nectarie” din Vama, dar trecută prin filtrul estetic al autoarei, căreia îi mulţumim şi îi dorim şi în viitor colaborarea.

IOAN MUGUREL SASU

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Un comentariu

  1. Elena Mândru-Iași says:

    Felicitări membrilor Cenaclului ,,Nectarie” de la Vama pentru activitățile literare, culturale și mai ales, distinsei doamne profesor Paraschiva Abutăriței, care a avut răbdarea și altruismul de a strânge minunata comoară a timpului petrecut și a o reda cititorilor de pretutindeni.Citind și vizualizând paginile acestei cărți, aș putea să-mi imaginez cuvintele țesute de membrii cenaclului precum minunatele ii, ce poartă semnătura doamnelor bucovinene.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: