Investiţii revigorate după anul pandemic 2020 

> „Se observă o creştere a cheltuielilor pentru investiţii, Primăria municipiului Suceava având, în anul 2021, un buget al dezvoltării” se arată în referatul de aprobare a execuţiei bugetelor Sucevei pentru primele două trimestre ale anului

În prima jumătate a anului 2021, cheltuielile alocate investiţiilor din municipiul Suceava s-au înscris pe un trend ascendent, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2020, an marcat de probleme economice şi financiare din cauza pandemiei de Covid-19. Aşa se susţine în proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea execuţiei bugetelor Sucevei, conform căruia, pe 30 iunie 2021, plăţile făcute din bugetul local s-a ridicat la 180,519 milioane de lei, dintre care 140,268 de milioane de lei pe partea de funcţionare, iar 40,25 de milioane de lei în cadrul secţiunii de dezvoltare. Drept urmare, gradul de realizare a cheltuielilor, ca raport între cele totale planificate şi cele făcute efectiv în primele două trimestre ale anului, este unul de doar 49,37%. De observat este că ponderea plăţilor din secţiunea de funcţionare în totalul plăţilor este de 77,70%, în timp ce ponderea plăţilor aferente secţiunii de dezvoltare este de doar 22,63%. Dar, chiar şi aşa, după cum se arată în referatul de aprobare a execuţiei bugetelor Sucevei, comparativ cu anul 2020, „se observă o creştere a cheltuielilor pentru investiţii, Primăria municipiului Suceava având, în anul 2021, un buget la dezvoltării”.

O pondere importantă în cheltuielile  din primele 6 luni ale anului 2021 o deţin capitolele „Transporturi”, cu 23,63%, cu plăţi în majoritate pentru derularea proiectelor europene; „Învăţământul”, cu 15,51%, reprezentând, în cea mai mare parte, alocări pentru bunuri şi servicii, precum şi  capitolul de „Protecţia mediului”, cu 11,60% din totalul cheltuielilor, reprezentând, în principal, plăţi pentru salubritate şi dezinfectarea oraşului, în vederea prevenirii şi limitării infecţiei cu Covid-19. Cheltuielile la capitolul „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” au reprezentat 8,95% din totalul din primele două trimestre ale anului 2021, ponderea fiind deţinută de cele cu bunurile şi serviciile.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: