AUR, caput ?

Cu ceva timp în urmă mă întrebam ce caută Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) în Republica Moldova, exprimându-mi convingerea că scopul nu poate fi altul decât tulburarea apelor şi ciupirea voturilor de la Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), formaţiunea proeuropeană a preşedintei Maia Sandu, ca nu cumva să câştige majoritatea şi să formeze singur guvernul. Cu alte cuvinte, ca Moldova să rămână în sfera de influenţă a Rusiei.

Am observat atunci că oamenii Kremlinului sprijineau o puzderie de partiduleţe, toate foarte vocal-băţoase şi „de dreapta”, între care şi AUR cu aceeaşi misiune: zădărnicirea coagulării unei majorităţi proeuropene şi proromâneşti. Argumente? Campania lor a fost susţinută puternic de Sputnik şi de televiziunile rusofone, ca să nu mai vorbim de zvonistica, fake news-urile, îngrozirea celor ce au sentimente proeuropene, ameninţări cu răzbunarea lui Putin, cu războiul din partea Transnistriei, ştiri promovate pe reţelele sociale… „Votarea partidelor de dreapta înseamnă război pe Nistru”, susţinea Dodon, fostul preşedinte care a făcut sluj în faţa Moscovei.

De asemenea, toată presa a scris despre emisarii ruşilor şi partidele de stânga, inclusiv al lui Ilan Şor, care au plătit cu ruble voturile multora, mai ales dincolo de Nistru, dar şi de o scrisoare adresată de rusofonii moldoveni lui Klaus Iohannis, preşedintele României, pentru a-şi exprima încrederea că vor fi ajutaţi.

Partidele din România, politicienii noştri nu au făcut prea multe pentru victoria cu 53% a PAS, în schimb guvernul şi preşedinţia s-au mişcat corect: au sprijinit cu măşti şi sute de mii de vaccinuri populaţia, au subvenţionat agricultura, construcţia de şcoli şi grădiniţe, au trimis ajutoare şi ceva bani, au promovat interesele Republicii Moldova în instituţiile Uniunii Europene, au lucrat bine la capitolul imagine pentru Maia Sandu, contracarând ofensiva lipsită de fairplay, chiar mizerabilă, a socialiştilor moldoveni şi a partidelor rusofone.

De aici şi până a o prezenta pe preşedinta moldoveană drept modelul politic de mare succes românesc n-a fost decât un pas, ba chiar un analist îi prevede o carieră grozavă în România, cea mai înaltă, cu aluzie la Cuza! Dovadă că ne aprindem repede şi ne trece la fel de repede. Cert e că relaţiile cu fraţii noştri de peste Prut intră într-o nouă fază, să sperăm, mai… frăţească, de ambele părţi. Într-o fază deloc uşoară în care diplomaţia românească trebuie să ajute parcursul european al PAS şi al Moldovei.

O mulţime de babe politice din presă şi studiouri TV se agită de mama focului apropo de Rusia şi cică nu va accepta ieşirea Moldovei din sfera sa de influenţă, numai că mi-e tot mai clar că agitaţia lor e aproape inutilă: Moldova a fost adusă la sapă de lemn de guvernările comuniştilor – rusofonilor, iar reconstrucţia economiei, a sectoarelor vitale are nevoie de capital, cele 600 de milioane de euro promise de UE fiind o picătură într-un heleşteu. Rusia a devenit pragmatică şi nu se mai implică în zone fără miză: nici măcar vinurile moldoveneşti nu mai prezintă interes pentru Moscova, iar gastarbeiterii (lucrători musafiri) moldoveni şi-au schimbat direcţia spre Occident, banii trimişi acasă fiind cea mai mare contribuţie la realizarea PIB-ului moldovean.

Sub aspect militar, Rusia nu are niciun fel de aşteptare de la Moldova, din contră, întreţinerea trupelor ruseşti în Transnistria la cererea autorităţilor rusofone  destule cheltuieli, iar rubla trece prin momente dificile.

Lucruri pe care Maia Sandu le cunoaşte. Nu şi AUR, care a încercat să-i prostească pe moldoveni cu aceleaşi naivităţi cu care a reuşit în România. Numai că bieţii moldoveni se săturaseră de sforari şi manipulatori şi i-a creditat cu numai 0,49%. În consecinţă, s-au umplut de ruşine şi peste Prut, deci caput, AUR?

După ratarea tâmpă a Podului de Flori, mesajul unionist ajunsese în gura unor oameni de ocară, de la Chirtoacă la infractorul fugar Rizea şi scandalagiii de la AUR care nu aveau nimic a face cu idealul românesc de unitate naţională, ci cu interesele  sponsorilor de la Kremlin. Ce s-a ales în România din promisiunile lor unioniste de la alegeri încoace? Absolut NIMIC.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: