Câinii latră, ursul trece…

> Cristian Vălianu

Câinii latră… Când un român hâtru îşi spunea uşor amar în barbă vorbele acestea, sub imperiul vremurilor ce treceau peste el şi ai lui, probabil ca vecinul lui l-a auzit şi fără a ţine cont de drepturile de proprietate intelectuală le-a zis mai departe şi aşa au ajuns şi la noi, într-o formă mai mult sau mai puţin apropiată de ceea ce va fi fost originalul. Vremurile trec, lumea se schimbă şi, pare-se, de multe ori schimbarea ne prinde nepregătiţi, mai ales pe… „carpatini”, fie ei oameni din Carpaţi, fie urşi.

În urmă nu cu foarte mulţi ani, incidenţa cazurilor în care se producea o intersectare a drumurilor oamenilor cu ale ursului, şi de aici o nevoie acută de a demonstra a cui este pădurea, care se finaliza cu o spitalizare a omului, în cazul fericit, era una foarte redusă şi putea fi tratată cu o lejeritate uşor prezidenţială: „Ghinion!”. Acum, se constată o creştere impresionantă a acestor situaţii, doar în ultima săptămână, dacă e să luăm în calcul ceea ce a consemnat presa, fiind cel puţin patru cazuri de om atacat de urs! Lista reală e cu siguranţă mai mare, pe canalele mass-media fiind „inventariate” doar o parte a acestor întâlniri cu final tragic uneori.

În mod normal, la nivel decizional superior o astfel de listă în continuă creştere ar determina o încercare de a găsi soluţii care să mulţumească şi mulţimea de ONG-uri ce poartă grija fondului cinegetic din birouri cel mai adesea situate pe bulevardele centrale ale Capitalei, dar şi pe ciobanul din Harghita sau călugărul din Rarău, recent atacaţi de urs şi spitalizaţi cu răni mai mult sau mai puţin grave.

Abia săptămâna trecută a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă, pe care ministrul mediului l-a menit să aducă pacea între om şi urs (dar şi ONG-uri), fie şi pe calea războiului, asta însemnând că doar în anumite cazuri se permite intervenţia vânătorului „pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora”, dar asta doar „în intravilanul localităţilor”. Modalitatea de intervenţie o decide, cum altfel?, o comisie.

Păreri avizate ale silvicultorilor cu studii temeinice sau ale reprezentanţilor asociaţiilor de vânători sunt lăsate în planul doi, în timp ce primari din Harghita spun că „Aşa nu se mai poate, trebuie făcut urgent ceva!”. O situaţie cu potenţial de criză, mai ales în unele zone ale ţării, este manageriată într-un spirit pur românesc, chiar dacă la Mediu îl avem ministru pe onor Tánczos Barna.

Oameni atacaţi de urs…? Ei, nu-s aşa de mulţi, deci putem citi în continuare declaraţii din zona guvernamentală, ce au parcă mai mare legătură cu alegerile interne dintr-un partid care-şi planifică deja tăieri de panglică în pregătirea electoralelor ce vor veni („Numai mâine nu-i poimâine” şi acuşi ne trezim în anul 2024), decât cu faptul că… ursul trece.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: