Purtător de datini şi comori străbune

Ansamblul „Ţărăncuţa” din Marşiniţa şi-a etalat zestrea într-un spectacol folcloric aniversar

> Ansamblul, cunoscut nu doar în regiunea Cernăuţi, ci şi în lume, a împlinit un deceniu de activitate

Ansamblul popular etno-folcloric „Ţărăncuţa” din Marşiniţa, Noua Suliţă, purtător de datini şi comori străbune, care ştie să transmită cu inima şi sufletul cântecul popular românesc ca el să persiste peste veacuri, a devenit cunoscut nu doar în regiunea Cernăuţi, Ucraina, dar şi pe alte meridiane ale lumii: în România, Patria noastră istorică, de unde nu o dată s-a întors încununat cu lauri, în Polonia, Ungaria, la un festival din Germania obţinând Marele Premiu. Marele spectacol la care ne referim acum, dedicat aniversării a 10 ani de activitate artistică, a adunat în sala mare a Casei de Cultură din Noua Suliţă un public rafinat, care ştie să preţuiască valorile, prieteni dragi. Cu toţii au venit cu florile recunoştinţei pentru aceste flori ale Bucovinei – talentatele „Ţărăncuţe” – „fetiţe frumuşele, ochişele, parcă-s trase prin inele”, după cum se prezintă prin cântec, din formaţia folclorică „Ţărăncuţa”, în lada cu zestre a căreia sunt păstrate cu pietate cele mai frumoase odoare, moştenite de sute de ani de la străbuni: costumul naţional, cântecul popular, dragostea pentru tot ce e românesc.

Doamna Irina-Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuţi, le-a adus un dar domnesc, pe măsura Excelenţei Sale, care ştie să preţuiască valorile autentice. A cumpărat toate florile cele mai frumoase – gladiole albe – dintr-un magazin din Cernăuţi, dăruindu-le cu dragoste şi preţuire „Ţărăncuţelor”. Iar pentru cea mai mică, Anastasia Horoşeniuc, talentata nepoţică a dnei Sofia Roşca, solistă, compozitoare şi poetă dăruită cu har, a rezervat un coş de flori cu toate miresmele iubirii.

Mesaje de felicitare cu ocazia aniversării le-au adresat dna Maria Nicorici, primarul comunei teritoriale unite Noua Suliţă, dl Gheorghe Nichitovici, starostele de Marşiniţa, dl Ruslan Domniţak, preşedintele Consiliului Raional Cernăuţi, însoţit de vicepreşedinta Ludmila Kuşnir, deputatul Vladimir Muntean, Mykola Şkrebleak, directorul Centrului Regional „Bucovina” din Cernăuţi, Ivan Petrosiak, şeful Direcţiei în chestiunile Familiei şi Tineretului a ARS Cernăuţi, prezent şi cu un cadou muzical, Aliona Andrişciuc, preşedinta Sindicatului Secţiei de Cultură Noua Suliţa, care le-au dăruit florile recunoştinţei, decernându-le diplome de merit pentru activitatea culturală. Din propriile creaţii le-au dedicat versuri poeţii Vasile Vascan şi Sergiu Bespalco, după care au urmat felicitările şefilor direcţiilor de cultură din raion şi regiune, ale altor susţinători, antreprenori, care nu o dată le-au ajutat, ale unor prieteni dragi, admiratori ai talentului acestui îndrăgit grup folcloric –„Ţărăncuţa”.

Cu cadouri şi pioase mesaje de felicitare din care au prins aripi dragostea şi recunoştinţa faţă de aceste talentate, dăruite cu har „Ţărăncuţelor” din Marşiniţa, au fost prezenţi Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii „M. Eminescu”, Lilia Govornean, preşedinta Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, jurnalista Felicia Toma, membră a Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, care a avut un cuvânt de gratitudine pentru participarea „Ţărăncuţei”, îndeosebi a cântăreţei şi poetei Sofia Roşca, la mai toate manifestările organizate de „Zorile Bucovinei”. Redactorul-şef al „Zorilor Bucovinei”, Nicolae Toma, a rezervat un cadou special pentru talentata Sofia Roşca, graţie căreia manifestările, cu participarea Domniei Sale ca poetă şi interpretă, organizate în Casa Limbii Române a redacţiei, aveau un suflu naţional şi mai înălţător.

A fost cu adevărat un spectacol de zile mari, la care Marşiniţa şi-a etalat cele mai veritabile talente – Ansamblul etnofolcloric „Ţărăncuţa”, cu neîntrecutele soliste Sofia Roşca şi Anastasia Horoşeniuc, care ne-au purtat timp de câteva ore pe valul înalt al muzicii populare şi al celei din propriul repertoriu, cu formidabilii dansatori cu foc în călcâi din Ansamblul „Mărţişor”, conducător artistic Ema Mândrescu, grupa mică a formaţiei amintindu-ne de pitoreasca sărbătoare a Sânzienelor, pe care au adus-o în scenă cu alaiul frumoasei tradiţii româneşti „Bujorii”, inegalabila cântăreaţă Natalia Andrieş, tânăra Cristina Ceuca, Ana-Maria Vornic, discipola Şcolii Populare de Artă Cernăuţi, tânărul Marin Pădure, Ansamblul vocal „Lăcrimioara” din Rachitna, conducătoare artistică Oxana Buşuleac etc. Şi aceasta datorită moderatorului, îndrumătorului şi protectorului Iurie Levcic – directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, consilier în Consiliul Raional Cernăuţi –, care se pricepe ca nimeni altul la organizarea, adunarea comorilor străbune în oaza românismului, în leagănul cântecului popular românesc.

Îi urăm „Ţărăncuţei”, care încă e la o vârstă fragedă, zbor cu aripi tinereşti spre piscul muzicii populare româneşti. Să nu li se ofilească în obrăjori bujorii „Ţărăncuţelor” – „fetiţe frumuşele, ochişele, parcă-s trase prin inele” – nici până la aniversarea de 100 de ani, alintând în suflet speranţa să le avem alături, în frunte cu inegalabila solistă Sofia Roşca, şi la următoarele evenimente organizate de „Zorile Bucovinei”.

FELICIA NICHITA-TOMA,

Cernăuţi, „Zorile Bucovinei”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: