O campanie prost gândită

Urmăresc cu atenţie campania internă de alegere a liderului PNL şi sunt tot mai convins că liberalii nu şi-au pregătit o strategie serioasă în acest scop şi se ceartă orbeşte între ei, formându-se deja două tabere intrate în opoziţie ireconciliabilă. Se pune astfel în pericol unitatea celui mai vechi partid românesc, deşi în perioada următoare numai de schismă nu avea nevoie. Cu atât mai evident cu cât acuzaţiile reciproce dau apă la moară Opoziţiei care de-abia aşteaptă să vadă partidul de guvernământ dezmembrat şi pus la pământ.

Fireşte că modelul campaniilor americane le-a făcut cu ochiul, numai că mediile noastre politizate până la degetul cel mic s-au poziţionat fie de partea lui Ludovic Orban, fie a lui Florin Cîţu, încurajând precum chibiţii la meciul de box pe unul sau pe altul cu speranţa menţinerii sau chiar a creşterii audienţelor, a ratingului. La americani, însă, cel ce câştigă prima poziţie în partid reuneşte, împacă apoi toate aripile, ceea ce la noi nu va fi uşor.

M-aş fi aşteptat ca înţelepţii partidului, politicieni cu state vechi, să-şi fi pus la punct încă înainte de începerea confruntării un mod de operare bine gândit care să ajute evoluţia liberalismului, nu să-l înfunde: la ora actuală PNL are nevoie stringentă de ambele personalităţi, fără a-şi putea permite pierderea niciuneia. Argumente: deocamdată ambii sunt poziţionaţi în fruntea PNL care, din păcate, nu are un număr aşa mare de politicieni consacraţi, personalităţi cu o bună vizibilitate internă şi externă, iar campania electorală din 2024 va avea nevoie de un tandem preşedinte – prim-ministru.

Partidul n-ar fi avut nimic de pierdut dacă Orban ar fi mers în campanie pretutindeni cu Cîţu, umăr la umăr, cerând membrilor de partid să decidă cine este pe primul loc şi cine este pe al doilea, într-o atmosferă de fairplay şi bună înţelegere, ceea ce, să recunoaştem, n-ar fi săpat atâta la temelia partidului. Din contra.

Evident, nici acum nu e târziu, numai că între timp cele două facţiuni au ajuns să se urască şi au început să se încaiere verbal, membrii de vază lăsându-se influenţaţi de campania de discreditare a activiştilor Opoziţiei, a jurnaliştilor şi a analiştilor înregimentaţi în oştirea PSD ori a auriştilor. Necazul cel mare e, însă, divizarea bazinului electoral de dreapta, adunat cu atâtea eforturi, ceea ce ar putea permite liderilor AUR şi PSD să rupă din el.

Tendinţa de risipire a bazinului liberal a fost înţeleasă tardiv de Ludovic Orban, de aceea a încercat să salveze măcar aparenţele, invocând tradiţii liberale legate de „fibra poporului român“ şi „matriţa componentă a personalităţii României“, ca să guste şi liberalii măcar o felie de populism presărată cu ceva naţionalism, dar fără cămaşă naţională cu pui şi fără iţari cu brăcinar şi opinci cu gurgui, mesajul său a cam căzut pe de lături. (Atenţie, confuzaţilor: bărbaţii nu poartă ie, ci cămaşă cu pui, sau naţională, ia fiind un accesoriu strict feminin! – n. a.)

Cam la fel s-a întâmplat şi cu celelalte „tradiţii“ liberale, precum legătura cu credincioşii, cu biserica strămoşească. Însă, concomitent, atacul asupra colegilor de guvernare USR-işti nu a făcut deloc bine coaliţiei, majorităţii de guvernământ, stârnind critici dure la adresa demersului liberal.

De remarcat fake news-urile lansate de Opoziţie prin articolele lui Ion Cristoiu şi de către „analiştii“ lui Dan Voiculescu şi Sebastian Ghiţă după care Orban va pierde în faţa lui Cîţu, iar apoi va „rupe PNL“ şi se va aciua în AUR pentru „a-şi linge rănile“.

Aş mai observa un lucru: de la apariţia acestei majorităţi de guvernământ nu e zi ca respectivii să nu „prevadă“ fie spargerea coaliţiei, fie apariţia unor dosare penale groase pentru liderii liberali, fie căderea guvernului prin moţiuni şi …nimic. Zilnic vorbesc de PDL-işti care „fac jocurile“ în PNL, de certuri, încăierări, de cum „i-a zis-o“ Cîţu lui Orban sau viceversa, de cum îşi fură sau cumpără „oamenii“ unii altora în campania de alegeri.

O presă, televiziuni de scandal care din asta trăiesc: din manipulare, minciuni sfruntate, procese de intenţie şi mişto la adresa adversarilor celui ce plăteşte – PSD. Plus AUR, mai nou.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: