„Discurs critic şi variaţie lingvistică”

La Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava s-a desfăşurat, în zilele de 8 şi 9 iulie a.c., conferinţa dedicată masteranzilor şi doctoranzilor „Discurs critic şi variaţie lingvistică. Abordări inter- şi transdisciplinare ale trecutului şi prezentului”, ediţia a X-a.

Organizată de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării împreună cu Asociaţia „Akademos“, conferinţa şi-a propus să ofere cadrul pentru dezbateri academice extinse, cooptând tineri cercetători (masteranzi, doctoranzi şi post-doctoranzi) din mai multe centre universitare din ţară (Universitatea din Sibiu, Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, Universitatea „Al.I. Cuza“ Iaşi) şi din străinătate (Elveţia, Republica Moldova), precum şi specialişti consacraţi, în calitate de conferenţiari în plen sau de comunicatori în cadrul secţiunilor.

Cele patru comunicări în plen, axate pe tematica enunţată, au fost susţinute magistral de profesori de la Universitatea „Yurii Fedkovici“ din Cernăuţi (Felicia Vrânceanu), Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca (Adrian Chircu), Universitatea de Vest din Timişoara (Otilia Hedeşan) şi de la universitatea gazdă (Mircea A. Diaconu).

„Profilul tematic al acestei ediţii a invitat la dialog domenii de cercetare ireconciliabile în epoca clasică, urmărindu-se astfel direcţia actuală a interconectării dintre ştiinţe. Această tendinţă de depăşire a frontierelor (hiper)specializării contribuie la îmbogăţirea cunoaşterii şi la progresul său constant, la construcţia unui proiect comun, prin cooperare şi schimb, ce presupune şi operarea cu un nou tip de discurs, dar comportă, în mod previzibil, şi o seamă de riscuri (dintre care, cel mai pregnant ar fi pericolul diluării conceptuale şi metodologice). În ediţiile anterioare, conferinţa a anticipat problematica interdisciplinarităţii prin privilegierea analizei discursului ca disciplină aflată la intersecţia ştiinţelor limbii. De aceea, considerăm că o ediţie în care s-a readus în atenţie problematica inter- şi transdisciplinarităţii, după mai multe decenii de la primele teoretizări în câmpul academic, pe fundalul noilor provocări generate de invaziva revoluţie digitală, ar putea oferi celor interesaţi cadrul adecvat de diseminare a rezultatelor cercetării” au transmis organizatorii reuniunii ştiinţifice.

Cele mai bune lucrări vor fi publicate în volumul conferinţei sau într-o revistă cu recunoaştere internaţională („Meridian critic”).

Manifestarea a fost coordonată de prof. dr. Rodica Nagy şi prof. dr. Mircea A. Diaconu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: