Un punct de vedere

Calea integrării europene, confirmată de electoratul din Republica Moldova în urma alegerilor anticipate

În ultimii 20 de ani, în Republica Moldova electoratul a fost împărţit în cote egale între adepţii orientării ţării către est sau către vest, diferenţa dată de alegeri fiind de 2-3% în favoarea uneia sau alteia dintre părţi.

Alegerea Maiei Sandu ca preşedinte cu un scor zdrobitor şi rezultatele anticipatelor în care partidul prezidenţial PAS a obţinut majoritatea în Parlament demonstrează o revoluţie la nivelul electoratului moldovean, în sensul opţiunii clare către integrarea europeană. Rezultatele votului din Chişinău arată că aproximativ 10% din electoratul urban rusofon a votat PAS şi, deci, susţine calea europeană a ţării.

Câteva concluzii se pot trage din rezultatul votului exprimat de alegătorii din Republica Moldova:

> PAS a reuşit să atragă fostul electorat al Partidului Democrat, proeuropean, dar suveranist şi statalist, campania PAS fiind foarte atentă la eliminarea oricărei trimiteri la o apropiere excesivă de România (în pliantele de campanie PAS în cele 10 puncte nu exista nicio trimitere la România); Maia Sandu beneficiază de susţinerea puternică a Germaniei.

> PNL împreună cu Klaus Iohannis au pariat pe un om politic expirat, Andrei Năstase, care este la al doilea eşec electoral major.

> Partidele cu agendă unionistă AUR şi PUN au luat scoruri minuscule, semn că discursul unionist nu are deloc priză în Republica Moldova (în România foarte mulţi analişti profeţeau de câţiva ani creşterea ameţitoare a segmentului unionist în Republica Moldova); în acest moment este o certitudine că prin campania stridentă şi provocatoare a AUR în Republica Moldova a avut intenţia de a speria şi mobiliza electoratul rusofon la vot.

> Socialiştii şi comuniştii au fost părăsiţi de un segment mare din electoratul urban rusofon din cauza celor doi lideri expiraţi – Igor Dodon şi Vladimir Voronin; de urmărit evoluţia politică şi administrativă a primarului Chişinăului Ion Ceban, fost socialist, care s-a implicat minimal în campanie şi este foarte prezent în ultima perioadă în România, unde încheie pe bandă rulantă parteneriate administrative cu autorităţi publice locale.

> Cel de-al treilea partid intrat în Parlament este condus de Ilan Şor, fostul primar de Orhei, care are dublă cetăţenie, moldovenească şi israeliană, şi se află refugiat în Israel în urma unei condamnări penale în scandalul dispariţiei unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti.

> În Parlamentul Republicii Moldova vor fi prezente trei partide care beneficiază de sprijinul a trei ţări puternice: Germania, Federaţia Rusă şi Israel.

> Nu este încă clar pe cine mizează România în politica moldovenească. În ultimii 20 de ani, autorităţile române au pariat prost, pe lideri politici de slabă calitate.

Dr. ADRIAN BOTEZATU,

politolog

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: