Primarul din Vatra Moldoviţei, fostul viceprimar şi secretarul comunei, trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie

 > Ei sunt acuzaţi că au angajat nelegal la primărie două persoane care au fost apoi transferate la Administraţia Bazinală de Apă „Prut – Bârlad”

DNA ST Iaşi a anunţat, ieri, că a dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane în cazul unor angajări nelegale de la Primăria Vatra Moldoviţei, cu transferul acestora la ABA „Prut – Bârlad”.

Astfel, a fost trimis în judecată Virgil Saghin, la data faptelor primar al comunei Vatra Moldoviţei, pentru comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), Gabriel Niga, la data faptei viceprimar cu atribuţii de primar al comunei Vatra Moldoviţei, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Ana Boca, la data faptei secretar general al comunei Vatra Moldoviţei pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Petru Avram la data faptelor director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut – Bârlad”, pentru comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena şi Meţler Stelian, la data faptelor angajaţi în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut – Bârlad”, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie arată că Saghin Virgil, Niga Gabriel şi Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, ar fi angajat, în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe Meţler Stelian (consilier IA la Compartimentul „Protecţia mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).

În rechizitoriu se arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviţei, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Meţler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar „formale şi superficiale”, lipsite de conţinut şi fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA „Prut – Bârlad”.

Pe lângă caracterul formal şi fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc.).

La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie şi 22 decembrie 2020, inculpaţii Saghin Virgil, Niga Gabriel şi Boca Ana ar fi aprobat detaşarea inculpaţilor Meţler Stelian şi Burlacu Simona-Elena la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) „Prut – Bârlad”, se arată în rechizitoriu.

Aceste detaşări, spun procurorii, s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut –Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpaţi pe posturi de inginer, deşi aceştia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obţinut foloase necuvenite, constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler Stelian – 46.968 lei şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei), arată procurorii.

DNA menţionează că în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de cinci inculpaţi.

Până în acest moment, conducerea ABA „Prut – Bârlad” nu s-a constituit parte civilă, iar Primăria Vatra Moldoviţei a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaşi, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: