Acord de cooperare între CJ Suceava şi CR Cernăuţi

> Documentul vizează deschiderea punctelor de frontieră modernizate, schimburi de tineri, cooperare economică, culturală şi pentru situaţii de urgenţă

Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Raional Cernăuţi, structură înfiinţată recent prin unirea a patru raioane cu populaţie preponderent de etnie română, au semnat, ieri, un acord de cooperare în mai multe domenii.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi preşedintele Consiliului Raional Cernăuţi, Domnitsak Ruslan, au semnat acordul şi şi-au exprimat încrederea că acesta va avea rezultate în scurt timp, prin implicarea părţilor în realizarea de proiecte comune.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că acest acord este important pentru că deschide calea realizării unor proiecte în zona transfrontalieră şi a propus ca în toamna acestui an să fie realizată o şedinţă comună a celor două consilii, urmată de o acţiune comună a camerelor de comerţ şi industrie.

Totodată, Gheorghe Flutur a solicitat părţii ucrainene sprijin pentru îngrijirea mormintelor personalităţilor române din cimitirele din Cernăuţi, dar şi reabilitarea Casei „Aron Pumnul”, spunând că aşteaptă şi solicitări ale părţii cernăuţene, la reciprocitate.

Preşedintele CJ Suceava a mai arătat că cele două consilii pot coopera în domeniul educaţiei, sănătăţii, turismului şi a insistat pe partea economică, în ce priveşte dezvoltarea zonei. El le-a şi prezentat membrilor delegaţiei ucrainene persoanele de contact pentru fiecare domeniu în parte, astfel încât cooperarea să fie directă pe diverse zone de interes.

Preşedintele Consiliului Raional Cernăuţi, Domnitsak Ruslan, a vorbit despre continuarea proiectelor în domeniul educaţiei, taberele pentru elevii de origine română, despre realizarea proiectului trenului Cernăuţi-Suceava, dar şi despre cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Ruslan a solicitat părţii române să intermedieze o întâlnire cu autorităţile din regiunea germană Schwaben în vederea realizării unui acord de cooperare similiar.

Prezent la întâlnire, şeful Biroului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina, Cezar Grozavu, a vorbit despre proiectele care pot fi derulate, dar a subliniat că este foarte important ca partea ucraineană să găsească soluţii pentru deschiderea punctelor de frontieră care au fost modernizate de mai mulţi ani de partea română, sugerând ca acestea să fie puse în funcţiune etapizat.

 Părţile au convenit că vor stabili în perioada următoare proiectele comune, care să fie începute şi care să fie discutate în prima şedinţă comună ale Consiliului Judeţean Suceava şi Suceava – Cernăuţi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: