Un drapel pe catargul veşniciei

În ultima vreme am văzut tot mai multe drapele tricolore prin curţile oamenilor, pe la streşinile caselor. Deci încă simţim româneşte şi încă mai bate în pieptul nostru dragostea de ţară. Şi pot spune fără a exagera că mi-a fost dat să cunosc asemenea oameni care nu uită unde s-au născut, unde au învăţat să meargă cătinel, unde au învăţat să rostească cu sfială rugăciunea.

Un asemenea om este şi caporal Dumitru Florea din Rotopăneştii Sucevei, militar rănit în Afganistan, actualmente preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani cu Dizabilităţi „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, Sucursala Suceava. Nu doar ca preşedinte al unei asemenea asociaţii, ci ca român, în primul rând, se implică în organizarea unor activităţi cu caracter istorico-cultural demne de toată lauda. O astfel de faptă de ispravă a fost şi ridicarea Drapelului Naţional pe catargul amplasat în curtea Muzeului “Nicolae Istrati” din Rotopăneşti. Mă veţi ierta că fac o mică paranteză, dar mi se pare important să menţionez că în incinta acestui muzeu am avut bucuria să vizităm sala destinată etnografiei, ghid fiindu-ne dna Elena Roibu. Nu pot decât să spun că apreciez ceea ce au realizat oamenii aceştia cu suflet mare în satul lor natal. O altă sală care ne-a atras atenţia este dedicată armatei române, în special celor 30 de militari români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Afganistan. Ne-am oprit şi am meditat în faţa panoului cu cei 30 de români plecaţi pe un drum fără întoarcere, dar şi în faţa exponatelor care au aparţinut acelor militari. Tocmai pentru ca tinerele generaţii, elevii care stau în băncile şcolii pentru a-şi deschide orizontul către viitor, copiii noştri care se bucură de soare, păsări şi flori, să nu uite că libertatea şi pacea se plătesc scump, foarte scump, cu vieţi omeneşti, a fost înălţat acest drapel, şi nu oricum, nici oricând, ci chiar de ziua lui, Ziua Drapelului Naţional, în sâmbătă, 26 iunie a.c.

Gazdele noastre din Rotopăneşti ne-au întâmpinat la biserica din sat, unde pr. paroh Mihai Sandu Valentin a oficiat slujba de sfinţire a Drapelului, dar şi o slujbă de pomenire pentru toţi eroii neamului, ştiuţi şi neştiuţi, eroi din toate timpurile şi din toate colţurile ţărişoarei noastre. Copiii, îmbrăcaţi de sărbătoare, aşa cum i-a învăţat dăscăliţa lor, dna Ioana Cozma, şi elevele din Grupul „Moldava”, de la Clubul Copiilor Fălticeni, purtând steguleţe tricolore în mâini, s-au împrietenit dincolo de reţete încorsetate. Aici vreau să amintesc, deşi cuvintele sunt prea modeste, prea seci, de emoţia trăită de noi toţi laolaltă. Părintele paroh a spus, scuzându-se cumva, că nu are cântăreţ, iar atunci noi toţi, ca şi cum ne-am fi sfătuit în taină, fără să stăm pe gânduri, am dat răspunsurile potrivite din timpul slujbei: copii, părinţi, invitaţi. Nu cred că este ceva mai înălţător decât să auzi cântând laolaltă pentru eroii lor pe copii şi părinţi. Şi-au luat rolul în serios, iar chipul le-a devenit grav, aşa mici şi cu copilăria pe chip, atunci când rosteau “Căzut pentru patrie”. Ca pe odoare sfinte, tot copiii au scos Drapelul din biserică şi l-au purtat pe braţe până în curtea muzeului, unde şi-au unit glasurile intonând “Deşteaptă-te, române!” şi alte cântece patriotice şi de cătănie. Activitatea a continuat în Bibliotecă, drept pentru care îi mulţumim şi dnei bibliotecar Lăcrămioara Bostă. Alături ne-a fost şi dl Toader Dan, îmbrăcat ca un ţăran adevărat, ca un om gospodar al satului. Toţi copiii au fost răsplătiţi cu dulciuri şi cu diplome foarte bine şi artistic realizate, oferite de caporalul Dumitru Florea, dar, mai important, au fost răsplătiţi cu o lecţie de istorie pe care nu o vor uita.

La manifestare au participat dl col. (r.) Constantin Crăciun, redactor-şef al revistei “Plăieşii” al Cultului Eroilor “Regina Maria” Filiala Suceava, şi dl maistru militar Davidel Dumitru. Dumnealor au subliniat importanţa Drapelului de-a lungul istoriei, când s-au dat bătălii crâncene pentru ca acesta să fie pus în vârful unei redute.

O zi a drapelului bogată, cu ecouri în inimile calde şi omenoase ale participanţilor. Drapelul de la Rotopăneşti va flutura peste ani ca mărturie a faptului că aici s-a scris istorie într-o zi de vară frumoasă şi cu parfum de tei.

LENUŢA RUSU,

Fălticeni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: