De 3 ani, la ATI a Spitalului Judeţean

Grad de ocupare a paturilor de peste 100%

> Sunt necesare de urgenţă 10 posturi de asistenţi medicali şi 6 de infirmieri, majorarea schemei de personal fiind aprobată cu unanimitate de voturi de către comitetul director > Neacordarea zilelor de odihnă are ca efecte obosirea personalului actual, scăderea calităţii actului medical şi creşterea incidenţei bolilor asociate acestuia

Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava funcţionează de mai mult timp cu un grad ocupare a paturilor de peste 100%. Aceasta se întâmplă de circa 3 ani, aspectul fiind semnalat de dr. Marius Grămadă, fost director medical interimar al unităţii, care a mai evidenţiat că, la această dată, sunt aprobate numai 66 de posturi de asistent medical din cele 106 necesare şi doar 26 de posturi de infirmiere, la un necesar de 48 de posturi. Cele menţionate se reflectată asupra modului de funcţionare a secţiei, respectiv în orele suplimentare lucrate, în imposibilitatea acordării zilelor de odihnă săptămânale şi a celor aferente concediilor de odihnă nefectuate. „Se constată că acestea nu se pot acorda nici măcar în condiţiile majorării numărului de posturi din anul 2020. Neacordarea zilelor de odihnă are ca efect, pe termen lung, obosirea personalului, scăderea calităţii actului medical, creşterea incidenţei bolilor asociate actului medical, în condiţiile în care secţia ATI este un sector vital pentru Spital” semnala dr. Marius Grămadă, potrivit procesului-verbal al celei mai recente şedinţe a Comitetului Director al SJU.

În acelaşi cadru, directorul financiar-contabil, ec. Paraschiva Maruseac, a atras atenţia şi asupra necesităţii dezvoltării activităţii în Blocul operator, ea evidenţiind că la fiecare intervenţie chirurgicală „o asistentă medicală pleacă din ATI în Blocul operator, împreună cu medicul anestezist, pentru a asigura asistenţa şi supravegherea la anestezie”. În vederea elminării neajunsurilor, prin repetate referate, a fost solicitată o suplimentare de 20 de posturi de asistent medical la ATI, precum şi tot atâtea la Blocul operator. Pe de altă parte, creşterea numărului de posturi ar avea ca efect „imposibilitatea susţinerii cheltuielilor de personal din veniturile realizate”, managerul general dr. Alexandru Calancea propunând o „politică a paşilor mici”, deoarece „măsura reducerii sporurilor pentru condiţii de muncă este acceptată cu greu de către salariaţi şi, de regulă, este foarte contestată”.

Drept urmare, s-a apreciat că, pentru început, ar fi acceptabile 10 posturi de asistent medical şi 6 posturi de infirmier, majorarea schemei de personal de la ATI fiind aprobată cu unanimitatea de voturi a Comitetului Director al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: